V září t.r. po zjištění, že přechod k jiné dodavatelské společnosti náš stávající dodavatel Bohemia Energy zablokoval, jsem volal na zákaznickou linku Bohemia Energy. Tam mi sdělili, že naše smlouva byla převedena na dobu neurčitou, aniž nás o tom informovali. Pro dobu neurčitou prý platí výpovědní lhůta 6 měsíců. Hovor byl zaznamenáván. Konal se mezi cca 15.9. a 27.9.2013.
Nahlédnutím do Všeobecných podmínek jsem zjistil, že výpovědní lhůta pro dobu neurčitou jsou 3 měsíce a ihned jsme podali výpověď. Odpověď nás zarazila, neboť hovoří o ukončení k 17.9.2015, jako by došlo k automatickému prodloužení doby určité, 2 roky.
Následoval přesvědčující telefonát pro manželku (smlouva je na ni), abychom u Bohemia Energy zůstali.
Dnes 4.11.2013 jsem opět volal zákaznickou podporu Bohemia Energy a zjistil, že naše smlouva je (opět?) na dobu určitou do 17.9.2015.
Žádáme o vysvětlení tohoto zmatku. Pokud k němu nedojde, budeme považovat firmu Bohemia Energy za neseriózní.
Bohemia Energy entity, dodávka elektřiny
Vysvětlení údajného převodu smlouvy na dobu neurčitou. Ukončení smluvního vztahu bez pokuty nejpozději do konce června 2014.
V tomto případě není zcela jasné, jaká smlouva uzavřená s dodavatelem energií platí. Doporučujeme komunikovat písemně nebo si hovory nahrávat, aby ze strany spotřebitele existoval důkaz o jejich tvrzeních.
Obecně platí dle § 40 občanského zákoníku, že smlouva uzavřená písemně může být změněna nebo zrušena pouze písemně.
Zároveň může být ve smlouvě či obchodních podmínkách sjednána automatická prolongace, což znamená, že pokud zákazník nepodá výpověď v určité lhůtě před ukončením smluvního období, smlouva se automaticky prodlouží buď na stejné období nebo se stane smlouvou sjednanou na dobu neurčitou.
Dodavatel nemá oprávnění blokovat přechod zákazníka k jinému dodavateli,ale často mívá v obchodních podmínkách stanovené smluvní pokuty, které musí být sjednány písemně, jinak jsou dle § 544 občanského zákoníku neplatné.
Společnost BOHEMIA ENERGY entity s.r.o. byla o podané stížnosti informována, ale nevyužila možnosti reakce. Z tohoto důvodu stížnost uzavíráme.