Před sedmi týdny jsme stornovali zájezd s plánovaným odjezdem v září 2020. Akceptovali jsme storno poplatky a žádali vrácení platby na účet. Dle smluvních podmínek má ck vrátit platbu nejpozději do 14 dní.
Neobdrželi jsme žádnou žádost o vyčkání ani omluvu za zpoždění jen e-mail o zákonu č. 185/2020 Sb., který se na nás nevztahuje. Doslova ck uvedla "Tento zákon se použije na zájezdy s termínem zahájení od 20. února 2020. Dle tohoto zákona se odkládá vrácení plateb..." Zamlčela nám, že zákon obsahuje i termín do 31. 8. 2020.
Dále ck uvedla v souvislosti se zákonem: "CK ALEXANDRIA a.s. by Vám měla vystavit poukázku v hodnotě svého závazku", což není pravdivá informace, na zájezd s odjezdem po 31.8.2020 se zákon nevztahuje.
Pravděpodobně mnoho klientů na tuto "komunikační obratnost" CK Alexandria skočila a poukazy přijali, šlo to snadno jedním kliknutím. Domoci se vlastních peněz je naproti tomu zdá se velmi problematické. Byli jsme dokonce informováni, že "existuje riziko, že v daném termínu Vám tuto částku neuhradíme na Váš účet."
Smlouva o zájedu
Vrácení peněz na účet obratem
Pro řešenou věc je rozhodující, že došlo k odstoupení od smlouvy o zájezdu, který byl naplánovaný na září roku 2020. K tomuto odstoupení došlo tedy více než 3 měsíce před plánovaným odjezdem. Z tohoto důvodu lze konstatovat, že k odstoupení od smlouvy o zájezdu nedošlo z důvodu nevyhnutelné a mimořádné okolnosti (tj. v režimu § 2535 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), ale došlo k odstoupení od smlouvy o zájezdu mimo tento režim. Nelze totiž přijmout tezi, že tři měsíce dopředu je možné s jistotou říci, že v místě konání zájezdu bude mimořádná situace. (A navíc, pokud by došlo k odstoupení z důvodu mimořádné okolnosti, neměla by cestovní kancelář nárok na storno poplatek.) Dle ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 185/2020 Sb., o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru označovaného jako SARS CoV-2 na odvětví cestovního ruchu (běžně označován jako "lex voucher") je odstoupení podle ustanovení § 2535 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, nezbytný předpoklad pro to, aby mohla být použita ochranná doba. To znamená, že je-li zájezd zrušen z jiného důvodu, než kterým je mimořádná okolnost, má spotřebitel nárok na vrácení peněžních prostředků. V zásadě tak nemůže nastat situace, kdy by cestovní kancelář naúčtovala spotřebiteli storno poplatek, a navíc mu odmítla vrátit peněžní prostředky s tím, že mu vrátí pouze voucher.
Zjednodušeně řečeno, spotřebitel, který odstoupí od smlouvy o zájezdu tři měsíce před konáním zájezdu, je sice povinen ve smluvené výši uhradit storno poplatky (odstupné), avšak cestovní kancelář nemá možnost vnutit mu poukaz namísto vrácení peněžních prostředků. Tento postup cestovní kanceláře není v souladu se zákonem.
Jelikož se lex voucher na danou situaci vůbec nepoužije, ponecháváme při hodnocení stranou fakt, že tento předpis je nekompatibilní s unijními předpisy na ochranu spotřebitele, které jsou založeny na maximální harmonizaci, což znamená, že členské státy se od nich v neprospěch spotřebitele zásadně nemohou odchýlit.