24.6.2015 v 11:37 hod.přijel s mou zásilkou (dětské kolo Olpram zakoupené v Mall.cz) přepravce firmy Geis.Zásilku přebírala dcera.Balík měl řidič na korbě auta a chtěl potvrdit převzetí. Dcera chtěla vidět krabici,zda není nikde poškozená a řidič jí ukázal boky delší strany krabice a řekl,že jenom na jednom delším boku je vytlačený hrbolek asi od čepu kola a na druhém delším boku je karton proražený karton taky asi od čepu.Předávací protokol jí dal podepsat ještě v momentě,kdy krabice byla v autě.Předávací doklad dceři nedal a řekl,že všechny doklady má uvnitř krabice.Dcera řidiče požádala,zda by ji vzal krabici do domu k výtahu,tak jí řidič vyhověl.(Obsah v krabici byl uvolněný a bylo slyšet,jak vše volně "lítá" v krabici)Po chvilce,když řidič odjel,tak dcera zjistila,že na úzkém boku je krabice na dvou místech protržená.Ihned volala v 11:55 hod.řidiči oznamovala mu poškozený obal zásilky a žádala ho,aby se vrátil.Řidič odmítl,že už se nevrátí a řekl že dodavatel zásilku špatně zabalil.Otvorem v protržení nasvícené baterkou je vidět,že je poškozený lak na blatníku a pohmatem je znát naprasklý blatník,ostrá hrana blatníku.Protrženým otvorem a oválnými úchytnými otvory je vidět,že zásilka není opatřena obalem a zajištěná ochranným polystyrénem, aby zboží uvnitř volně nelítalo.Volala jsem zákaznické centrum Mall, kde mi sdělili, že mám volat přepravce na č. 951277777.Telefonní č.s počínající číslicí 9 jsem volat nechtěla, napsala jsem tedy e-mail jak dopravci Geis,tak prodejci Mall a žádala jsem o okamžité odvezení vadného zboží a sdělila jsem,že očekávám,že kolo uvnitř krabice bude řádně zabalené a zajištěné polystyrénem.Prodejce Mall mi nabídl 3 možnosti: buď jim balík zaslat zpět poštou (krabice má rozměry 125x64x21cm a váží s obalem minimálně 15 kg),Nebo odvézt na nejbližší prodejnu Mall (z Teplic do Ústí n.L.)což nejde,nemám auto a za třetí slevu 300 Kč na příští nákup v Mall, což také odmítám. Chci pro vnoučka k narozeninám nové, nepoškozené kolo. Krabici jsme dosud neotevřeli,netušíme proto rozsah celého poškození zásilky.
S dcerou se doma střídáme,aby byl někdo doma,až si dopravce přijede pro poškozenou zásilku a přiveze novou nepoškozenou. Odpovědnost za poškození zboží nejspíš dopravce odmítá,protože jsem před chvílí dostala e-mail,ve kterém mi sděluje, že:s touto reklamací se, prosím, obraťte na odesilatele zásilky, u kterého jste si zboží objednala, tj. Mall Cz, a který je plátcem přepravy, tudíž je naším klientem.
poškození krabice a obsahu zásilky - dětského jízdního kola Olpram
Přepravce Geis CZ by si měl převzít zpět zásilku, která byla poškozena přepravou.
V případě poškození zboží při přepravě zásilky se musí spotřebitel vždy obracet na podnikatele, se kterým uzavřel kupní smlouvu ohledně poškozeného zboží, tj. na prodejce. Spotřebitel je v právním vztahu ohledně poškozeného zboží jedině s prodejcem, nikoli však s přepravcem. Přepravce jakožto zasílatel je v právním vztahu pouze a jedině s prodejcem kola jakožto odesílatelem zboží (tzv. příkazce § 2471 občanského zákoníku) na základě smlouvy zasílatelské (v tomto konkrétním případě právní vztah mezi dvěma podnikateli), nikoli se spotřebitelem jakožto příjemcem zasílaného zboží.
Z tohoto důvodu doporučujeme obrátit se s nároky z vadného plnění z uzavřené kupní smlouvy na prodávajícího. I v případě, že poškození zboží vzniklo právě až při přepravě, odpovídá prodejce za to, že zásilka je v pořádku doručena a předána. Jakým způsobem si případné nároky vyřeší prodejce s přepravcem, je záležitostí obchodněprávního vztahu mezi zasílatelem a příkazcem.
Za dodání bezvadného zboží odpovídá tedy prodávající. Pokud spotřebitelce nebylo dodáno bezvadné zboží, jedná o tzv. nesplněnou jakost při převzetí dle § 2161 ve spojení s 2169 občanského zákoníku. Před možnými námitkami prodávajícího ohledně toho, že poškození nezpůsobil on, spotřebitele chrání ustanovení § 2161 odst. 2 občanského zákoníku. Pokud spotřebitel oznámí poškození nebo jakoukoliv vadu do šesti měsíců od převzetí zboží, má se za to, že věc byla vadná či poškozená již v okamžiku převzetí, ledaže se prodávajícímu podaří prokázat opak. Za důkaz opaku nelze považovat potvrzení přepravce o tom, že zásilka byla předána v pořádku. Takovýto doklad má v naprosté většině případů maximálně charakter potvrzení neporušenosti vnějšího obalu zásilky, což k prokázání toho, že zboží bylo předáno v pořádku, nedostačuje.
Jedná se o klasické reklamační řízení, na jehož vyřízení má prodávající nejzazší lhůtu 30 dnů. Účelně vynaložené náklady spojené s oprávněnou reklamací, například i náklady na dodání vadného zboží k prodejci k zahájení reklamačního řízení, je prodávající povinen na základě žádosti kupujícího proplatit. Pokud se jedná o účelně vynaložené náklady spojené s oprávněnou reklamací, je prodávající povinen tyto náklady na základě žádosti kupujícího proplatit. Účelně vynaloženými náklady jsou náklady, které musí spotřebitel nezbytně nutně vynaložit k tomu, aby mohl reklamaci uplatnit. Jedná se obvykle o náklady na cestovné, poštovné, rovněž i znalecký posudek.
Další možným zákonným postupem, který lze ze strany spotřebitele uplatnit v tomto konkrétním případě u prodejce zboží, je odstoupení od smlouvy uzavřené distančním způsobem (na dálku) bez uvedení důvodu a bez jakékoli sankce do 14 dnů od převzetí zboží. V případě, že podnikatel nepoučil spotřebitele o právu na odstoupení, prodlužuje se lhůta k odstoupení na jeden rok a čtrnáct dnů. Pokud však v jejím průběhu dodatečně poskytne poučení, začíná tímto okamžikem běžet nová čtrnáctidenní lhůta. Odstoupit od kupní smlouvy může spotřebitel i v případě, že zboží dorazilo poškozené. Stejně tak nezáleží na tom, zda zboží již rozbalil či vyzkoušel. Jakákoli tvrzení prodávajícího či smluvní ujednání v obchodních podmínkách tvrdící opak (např. ustanovení, dle kterého si spotřebitel měl zboží ihned při převzetí zkontrolovat a případné poškození namítat v několika málo hodinách či dnech) jsou bez právního významu a nepřihlíží se k nim.
Společnost nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení. V případě potřeby další konzultace se neváhejte obrátit na naší spotřebitelskou poradnu na telefonním čísle 299 149 009.