Dne 24.3. 2016 jsme byli nakupovat v Kauflandu v Táboře a slečna pokladní při placení natrženou bankovkou (cca 1cm) se radila s vedoucí pokladen, zda tuto bankovku v hodnotě 1000korun může vzít. Načeš jsem se ohradila, že ji vzít podle zákona musí, se na mě podívala a sdělila mi, že nemusí, ale že ji vezme. Odkázala sem ji na znovuprostudování zákoníku o oběhu mincí a bankovek a ona se že mě snažila udělat pitomce, pochopitelně před opravdu velkým množstvím zákazníků.
Poučení personálu o tom, jaké bankovky musejí přijmout, aby se toto již neopakovalo
Poškození bankovek rozlišuje zákon č. 136/2011 Sb., o oběhu bankovek a mincí na bankovky poškozené běžně a na bankovky poškozené nestandardně.
Mezi nestandardní poškození bankovek se ve smyslu § 2 odst. 4 písm. c) řadí: tuzemská bankovka, jejíž obrazec je nečitelný, deformovaný nebo proděravělý; tuzemská bankovka ohořelá nebo zetlelá; tuzemská bankovka, která je popsaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, odbarvená, poškozená biologickým nebo jiným materiálem, nejde-li o nepatrná poškození nebránící dalšímu oběhu; a tuzemská bankovka poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži a tuzemská bankovka skládající se z více než 2 částí.
U nestandardně poškozených bankovek mají právnické osoby naopak právo bankovku odmítnout, a to dle § 9 odst. 2 písm. c) výše uvedeného zákona.
Běžně poškozené bankovky jsou pak všechny bankovky, které nejsou poškozené nestandardně. Na základě bodu I. odst. 3 písm. a) úředního sdělení České národní banky (ČNB) ze dne 12. 10. 2011 k některým ustanovením zákona o oběhu bankovek a mincí, zveřejněného ve Věstníku ČNB, se za běžně poškozenou bankovku považuje zejm. bankovka natržená bez ohledu na délku natržení, počet natržení, či zda je natržení slepeno.
Přičemž pokud jsou běžně poškozené bankovky celé, právnické osoby, v tomto případě prodejní řetězec Kaufland, má na základě § 9 odst. 1 c) výše uvedeného zákona č. 136/2011 Sb. povinnost takovouto bankovku přijmout a nedávat ji zpět do oběhu.
V obecné rovině doporučujeme pro případ opakovaného porušování zákona podnikatelem kontaktovat příslušný orgán dozoru nad oběhem bankovek a mincí, a to ČNB.
Vážená zákaznice,
děkujeme za Váš podnět.
Rádi bychom ho s Vámi dořešili k Vaší spokojenosti. Nebude-li Vás to obtěžovat, kontaktujte nás prosím na naší bezplatné zákaznické lince 800 165 894 nebo e-mailem na service@kaufland.cz.
Zákaznické centrum, Kaufland Česká republika v.o.s.“