Foot Locker Czech Republic s.r.o.

#10421Neuznaná reklamace

1 měsíc 10 dnů 20 hodin

10.04.2016, před 9 lety

Petr Hudeček

Dne 24.1.2016 jsem zakoupil v Provozovně Foot Locker Czech Republic (13408), OC Olympia, U Dálnice 777, 66442 Brno, tel: 547215740 obuv C+NK JORDAN ECLIPSE za 2790 Kč. Dne 19.3. jsem zjistil že na pravé botě v oblasti jazyku je prasklina cca 2cm. Dne 20.3.2016 jsem obuv reklamoval v provozovně číslo reklamace 105. Dne 7.4.2016 jsem byl vyrozuměn o vyřízení reklamace a dne 10.4.2016 jsem si vyzvedl reklamaci, ale tato byla neuznána jako neoprávněá s odůvodněním, že poškození výrobku bylo způsobeno nesprávnou údržbou či nesprávným způsobem užívání.... Já jsem boty používal k běžnému nošení a nesouhlasím s tvrzením, že jsem je špatně udržoval či nesprávně používal. Beru neuznání reklamace jako účelové ze strany prodejce jak se vyhnout případnému vrácení peněz, protože obuv nelze opravit.

obuv C+NK JORDAN ECLIPSE

Vrácení peněz.

11.4.2016 09:03, před 9 lety

Prodávající je odpovědný za vady, které se na věci vyskytnou, a to ve lhůtě nejméně 24 měsíců od jejího převzetí v souladu s § 2165 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (dále jen "občanský zákoník").

Pokud se vada na věci vyskytne v prvních 6 měsících od převzetí zboží, tak jako v tomto případě, zákon předpokládá, že věc byla vadná od počátku, a prodávající za vadu automaticky odpovídá, neprokáže-li opak, tedy že věc vadná nebyla, v souladu s § 2161 odst. 2 občanského zákoníku.

Odpovědnost za vady se dle občanského zákoníku nevztahuje na běžné opotřebení věci dle § 2167 písm. b) a na mechanické poškození výrobku spotřebitelem dle § 2170. Prodávající tedy neodpovídá za vady, které vznikly samotným zapříčiněním spotřebitele, např. používáním věci v rozporu s návodem.

Hodí se ještě doplnit, že při výběru obuvi je žádoucí sledovat označení obuvi. Každý druh obuvi má svá omezení a je nutné s nimi počítat jak při užívání bot, tak hlavně při jejich reklamaci. Prodávající má povinnost řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaného výrobku, o způsobu použití a údržby výrobku a také o nebezpečí, které plyne z jeho nesprávného použití nebo údržby. Je-li třeba, aby při užívání věci byla zachována zvláštní pravidla, je prodávající povinen spotřebitele s nimi seznámit. S ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly podány písemně.

Při porušení této informační povinnosti může být prodávajícímu od České obchodní inspekce uložena sankce za správní delikt. Podrobnější informace ohledně této problematiky je možné nalézt mimo jiné také na adrese: https://www.dtest.cz/clanek-2363/davejte-pozor-jakou-obuv-kupujete.

Reklamaci může prodejce zamítnout, avšak pouze z výše uvedených zákonných důvodů. Zamítavé stanovisko k reklamaci musí být vždy náležitě odůvodněno, aby je případně spotřebitel mohl za pomoci znalce, popřípadě v soudním řízení rozporovat.

V případě neúspěchu při rozporování reklamace se může spotřebitel obrátit na nezávislého odborníka, jímž je soudní znalec. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací.

Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.

21.5.2016 12:06, před 9 lety