dne 13.10. 2015 jsem u společnosti CZC.cz zakoupil (Faktura 1015259086) mobilní telefon Nokia Lumia 730 Dual SIM. Tento telefon začal mít po čase problémy s příjmem signálu. Přesněji řečeno systém telefonu běžel normálně, když však z něj bylo voláno telefon hovor nespojil zasekl se a bylo nutné telefon vypnout. Doba vypnutí byla abnormálně delší. Zároveň byl telefon pro příchozí hovory nedostupný a sms se neodesílala ani nepřijímala. Tato vada se ze začátku projevila zhruba jednou za 14 dní poté stále častěji. Telefon jsem se rozhodl reklamovat (RE 16002286) 12.1.2016 kdy se tato závada projevovala i 2x denně. Prodejce mně oznámil, že se jedná o vadu, se kterou v poslední době přišlo více osob. S tím, že pravděpodobně jedná o sériovou vadu.
Telefon mně byl vrácen 4.2. s oznámením, že se údajná závada neprojevila. Po převzetí telefonu byl systém evidentně vrácen do továrního nastavení. Po třídenním používání se stejná vada projevila znovu minimálně jednou denně.
Telefon jsem tedy šel reklamovat znovu 10.2.(RE16009391) Na prodejnu jsem tentokrát telefon zanesl již v "zaseklé" formě a ukázal prodejci vady. Ten následně zapsal do protokolu, že závada se tentokrát projevila i na pobočce a znovu popsal závady. V protokolu je dále uvedeno, že považuji vrácení peněz jako způsob reklamace.
Dne 8.3 mi byl telefon vrácen s komentářem, že na telefonu proběhla výměna vadného dílu cover assy 3g.
Po dalších čtyřech dnech používání, kdy telefon fungoval normálně se závada znovu projevila a to i vícekrát denně. Telefon jsem tedy opět reklamoval 16.3. (RE 16016976) s tím, že oprava nebyla účinná. Opět mě Váš prodejce potvrdil, že závada se projevila i na prodejně a že zboží přebírá v "zaseklém"stavu. Uvedl jsem, že raději požaduji vrácení peněz jako způsob reklamace.
Dne 16.3 mi byla na email doručena zpráva, že reklamace je vyřízena. V Popisu opravy je uvedeno. "Obnoveno tovární nastavení, uvedená závada se neprojevila."
Z předchozích reklamací a vlastní zkušenosti mám vyzkoušeno, že telefon se továrním nadstavením neopraví. Zboží si zatím nepřebírám jelikož věřím, že dojde minimálně k bližšímu přezkoumání případně k celkové vyřízení žádosti vrácením peněz, jelikož oprava nebyla účinná.
Pozastavuji se nad tím, jak může servisní technik oznámit u výrobku, že vada v podstatě neexistuje, když sám prodejce ve vaší pobočce Brno-Křenová do protokolu uvede, že závada se projevila na pobočce a nejedná se o její první reklamaci.
Nepředpokládám, že se technik bude výrobkem zabývat celých 30 dní po kterých má čas na vyjádření. Znepokojuje mě ale fakt, že po 3-4 dnech provozu se závada projeví na zařízení znovu. Tedy technik pouze dá zařízení do továrního nastavení a zkontroluje zda je vše v pořádku a zařízení odloží.
Prosím o konstruktivní komentář jak mám v tomto případě jednat. Zda jediná možnost je opravdu soudní znalec.
Děkuji za vyřízení.
Ondřej Krejčí
GSM Nokia Lumia 730 Dual Sim Seriové číslo:355151065006845
Vrácení peněz
Na přání společnosti CZC.cz s.r.o. dáváme přednostně prostor pro její vyjádření k podané stížnosti spotřebitele.
Dobrý den pane Krejčí.
Vaše reklamace vždy posuzoval autorizovaný servis. Zařízení se vždy testuje v továrním nastavení, vzhledem k tomu, že většinu závad mobilních telefonů způsobuje špatné uživatelské nastavení a aplikace třetích stran za které nenese výrobce ani prodejce žádnou zodpovědnost.
Doporučuji vám telefon otestovat bez instalací aplikací třetích stran a bez provedené synchronizace (i ta může obsahovat problematická data). Pokud se vada projeví i po továrním nastavení je pravděpodobně vadný HW nebo SW telefonu. Poté bych doporučil znovu MT reklamovat. Pokud by servis reklamaci neuznal, je zde možnost si na vadu nechat vypracovat znalecký posudek, který tvrzená servisu vyvrátí.
Děkuji za pochopení.
Michal Stýblo.
ve svém příspěvku jsem asi neupozornil, že do svého mobilního telefonu jsem po první reklamaci neinstaloval žádný software, jak vy říkáte třetích stran. Pokud telefon Nokia nefunguje se základním nadstavením a s oficiální synchronizací se software Microsoft (one drive) je to podle mě chyba, kterou já nemohu ovlivnit a která telefon jako je Nokia značně indisponuje. Telefon si tedy vyzvednu a "otestuji" v továrním nadstavení. Bohužel s vaším konstatováním, že se jedná spíše o mou chybu jste mi moc nepomohl a telefon takto můžu "zkoušet" reklamovat stále dokola. Upozorňuji, že jsem bez svého telefonu již tři celé měsíce.
S pozdravem a zklamáním
Ondřej Krejčí
Dobrý den pane Krejčí.
Po reklamaci máte vždy možnost se obrátit na znalce, který může vyjádření servisu vyvrátit. Náklady na znalce lze poté požadovat v rámci nutných nákladů na reklamaci.
Děkuji za pochopení.
Michal Stýblo.
Komentář: Princip řešení přes soudního znalce je pro mě nedostatečný. Nicméně od prodejců z pobočky CZC mě bylo řečeno, že už další reklamace nemá cenu a výsledek bude vždy stejný. Tento problém podle jejich zkušeností na pobočce není ojedinělý, avšak neumí jej vysvětlit. Proto souhlasím že stanovisko soudního znalce je jediné možné, avšak podle mého názoru špatné a sama společnost by se měla k problému postavit jinak, zbytečně tím dráždí své zákazníky. Spor tedy uzavírám se statusem nespokojen.
Pokud se spotřebitel obrátí na soudního znalce a ten shledá nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.