V listopadu 2014 jsme koupili telefon u SALES 4 portal, v roce 2015, v únoru, jsme poprvé reklamovali, reklamace byla vyřízena - kladně. V lednu, 19. 1. 2016 jsme reklamovali podruhé, telefon nešel nabít, ani zapnout. 26. 2. nám byl odeslán protokol zamítnutí reklamace, že jsou v telefonu nainstalovány aplikace, které nebyly s přístrojem dodány - nesmyslný důvod, neboť telefon prokazatelně nejde zapnout, nemohou být tudíž prokázány jakékoliv aplikaceChytrý telefon je přece určen pro používání různých aplikací, které pochopitelně nejsou součástí přístroje. Nicméně, lhůta pro vyřízení reklamace byla o několik dní překročena, proto jsme se rozhodli odstoupit od kupní smlouvy z důvodu překročení lhůty k vyřízení reklamace - doporučeně odesláno 2. 3. 2016, vyzvednuto bylo 7. 3. 2016 - přesto se nic neděje. Na samém počátku reklamace probíhala poměrně čilá korespondence prostředictvím e-mailu, což lze doložit, a taktéž jsme se domáhali dokladu o koupi, který nebyl při koupi vydán - ani tohoto dokladu jsme se přes opakovanou urgenci nedomohli. Máme pouze vlastní výpis z účtu o úhradě a e-mailovou korespondenci, kde výše uvedená společnost vše přiznává.
4,5 palcový telefon S5 na 2 SIM
Původně jsme chtěli opravu telefonu, tu však společnost SALES 4 Portal zamítla, trváme tudíž na vrácení peněz. Vzhledem k tomu, že telefon byl reklamovaný během 1 roku a 2 měsíců již 2x, jedná se pravděpodobně o vadný typ, proto chceme vrácení peněz. Toto naše právo je možné využít zejména z důvodu nedodržení reklamační 30-tu denní lhůty
V obchodní podmínkách společnosti je uvedeno, že pokud vztah založený kupní smlouvou obsahuje mezinárodní (zahraniční) prvek, pak strany sjednávají, že vztah se řídí českým právem.
Prodávající je podle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele povinen reklamaci včetně odstranění vady vyřídit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne jejího uplatnění, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy. Spotřebitel může v takovém případě od smlouvy odstoupit, případně setrvat na uplatněném nároku nebo požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny.
Odstoupení doporučujeme zaslat doporučeně, nejlépe s dodejkou, a shrnout v něm podstatné body související s uplatněním reklamace a doložit, že reklamace byly uplatněna. Vzor odstoupení od smlouvy a další informace jsou dostupné na https://www.dtest.cz/clanek-3281/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-pro-marne-uplynuti-lhuty-k-vyrizeni-reklamace
Prodávající má povinnost vydat doklad o zakoupení výrobku s povinnými náležitostmi, pokud o to spotřebitel požádá, podle § 16 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele. Není to tedy automatická povinnost prodávajícího, ale nereagováním na výzvu spotřebitele porušuje prodávající zákon o ochraně spotřebitele. V takovém případě doporučujeme podat podnět České obchodní inspekci, a to na regionálním či ústředním inspektorátu České obchodní inspekce, či elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz. Česká obchodní inspekce je oprávněna porušování zákona sankcionovat ukládáním pokut, to však platí pro tuzemské subjekty. V případě subjektů zahraničních bude vhodnější kontaktovat níže uvedené Evropské spotřebitelské centrum při České obchodní inspekci.
Dále spotřebiteli doporučujeme prodávajícího opětovně vyzvat k zaslání dokladu o zakoupení výrobku. V případě, že doklad nedodá, pečlivě si uschovat všechny ostatní listiny, emailovou komunikaci či fotografie, které mohou v případě budoucích soudních sporů sloužit jako důkaz.
Vzhledem k tomu, že se jedná o zahraniční podnikatelský subjekt, doporučujeme spotřebiteli, aby se v případě nevyřešení situace v mimosoudním řešení sporů, obrátil na Evropské spotřebitelské centrum na internetových stránkách www.evropskyspotrebitel.cz, které bezplatně, rychle a efektivně pomáhá spotřebitelům řešit spory s obchodníky z jiného členského státu EU, Islandu nebo Norska.