Obec Korolupy zveřejnila výběrové řízení na prodej kamen. Bohužel mi až do dnešní doby neumožnila se výrobkem seznámit nebo si jej prohlédnout. Zaslala mi nyní kupní smlouvu a požaduje podpis a následné zaplacení. Tento způsob uzavření kupní smlouvy mezi mnou a OÚ Korolupy považuji za protiprávní.
Prodejce je povinen zákazníka seznámit s prodávaným výrobkem. Ukládá mu to
zákon o ochraně spotřebitele. Teplovzdušná kamna mi obec Korolupy neumožnila prohlédnout
a s prodávaným předmětem mě neobeznámila ani během výběrového řízení
ba ani po jeho uzavření. Taktéž kupní smlouva byla sepsána bez možnosti využít
mého práva.
Seznámení s výrobkem
Zákon č. 634/1992 Sb., zákon o ochraně spotřebitele
§ 9
(1) Prodávající je povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech
prodávaných výrobků nebo charakteru poskytovaných služeb, o způsobu použití a
údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo
údržby, jakož i o riziku souvisejícím s poskytovanou službou. Jestliže je to
potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je
prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém
písemném návodu a aby byly srozumitelné.
(2) Povinností uvedených v odstavci 1 se nemůže prodávající zprostit poukazem
na skutečnost, že mu potřebné nebo správné informace neposkytl výrobce,
dovozce nebo dodavatel.
§ 10
(2) Je-li třeba, aby při užívání věci byla zachována zvláštní pravidla, zejména řídí-li
se užívání návodem, je prodávající povinen spotřebitele s nimi seznámit, ledaže
jde o pravidla obecně známá.
§ 15
(1) Umožňuje-li to povaha výrobku, je prodávající povinen na žádost spotřebitele
výrobek předvést.
Dožaduji svého spotřebitelského práva, které mě svým postupem i po několikeré urgenci odmítají a vyhrožují mi, že když nepodepíši, tak kamna nabídnou dalšímu zájemci.
Teplovzdušná kamna
Dodržení mého práva si výrobek prohlédnout a také seznámit mě s ním před uzavřením kupní smlouvy.
Dle zákona o ochraně spotřebitele je za prodejce či dodavatele považována osoba dle § 2 odst. 2 obchodního zákoníku. Zároveň dle § 52 občanského zákoníku, který specifikuje smluvní strany spotřebitelských smluv, je dáno, že dodavatelem je osoba, která jedná v rámci své podnikatelské činnosti. V komentáři k tomuto ustanovení je i zdůrazněn požadavek určité pravidelnosti.
Vzhledem k tomu, že obec není typickým podnikatelem, posuzuje se její činnost právě dle kritéria pravidelně opakované činnosti, která směřuje k dosažení zisku.
Nad zákonem o ochraně spotřebitele a jeho dodržováním dozoruje Česká obchodní inspekce, ke které je možné podat podnět k prošetření takového porušení.