Dne 5.1.2015 jsem zakoupila u společnosti Alza iPhone 6 zároveň s ním i pojištění proti nahodilému poškození a odcizení.
Dne 12.3.2016 mi telefon náhodně vypadl z postranní kapsy u kabátu, která je sice bez zapínání, ale je dostatečně hluboká, tudíž bych své jednání neoznačila jako nedbalé. Po nárazu se vytvořily na třech místech displeje praskliny. Ještě ten den jsem šla telefon reklamovat.
Dne 31.3.2016 byla má reklamace zamítnuta, jelikož údajně došlo k poškození zboží, které neomezuje jeho funkčnost.
Domnívám se, že praskliny na většině plochy displeje zásadně snižují funkčnost smartphonu, jehož hlavní výhodou je velký dotykový displej. Při následném používání je pravděpodobné, že se kusy skla budou odlamovat a praskliny rozšiřovat, což bude funkčnost telefonu dále snižovat. Nechci dospět do stavu, kdy bude můj telefon nepoužitelný a já nebudu moci uplatnit nárok pojistného plnění např. z důvodu užívání poškozeného výrobku.
iPhone 6 s pojištěním proti nahodilému poškození a odcizení
Oprava v rámci pojistného plnění.
Dle čl. 10.1.2 Rámcové pojistné smlouvy/Pojistky č. ALADR 1/2013 se pojištění nahodilého poškození věci nevztahuje na poškození, které nemá vliv na funkčnost a použitelnost zboží. Za takové poškození se např. považuje poškrábání nebo obarvení. Jiné příklady zmíněny nejsou. Bude proto záležet, zda poškození je takového rozsahu, které by mohlo mít vliv na budoucí funkčnost zařízení. Rozhodnout, zda se jedná o poškození, na které se vztahuje pojistná smlouva však službě VašeStížnosti.cz nepřísluší, o takových to sporech může rozhodnout pouze nezávislý soud.
V případě zamítnutí práva na pojistné plnění, může spotřebitel požadovat písemné zdůvodnění zamítnutí. Nesouhlasí-li s důvody zamítnutí, je možné obrátit na interní možnosti řešení stížností přímo pojišťovnou: na e-mail: czinfo@cardif.com nebo na tel. 234 240 234. Po dokončení šetření jsou osoby, které podaly stížnost, informovány dopisem. Dále má pojištěná osoba možnost obrátit se se stížností na orgán dohledu nad pojišťovnami - Českou národní banku.
Pro případ nespokojenosti klientů se způsobem vyřízení nahlášené pojistné události pojišťovnou, se lze obracet na Ombudsmana uvedené pojišťovny e-mailem na czombudsman@cardif.com, který podnět prošetří a bude spotřebitele o výsledku šetření informovat ve lhůtě 20 dnů.
K mimosoudnímu řešení sporů mezi pojišťovnou a spotřebitelem (pojistníkem, pojištěným, oprávněnou osobou) v neživotním pojištění je příslušná Česká obchodní inspekce. Českou obchodní inspekci lze kontaktovat na adrese: Česká obchodní inspekce, Ústřední inspektorát - oddělení ADR, Štěpánská 15, 120 00 Praha 2. Více informací naleznete na www.coi.cz, Email: adr@coi.cz, Web: adr.coi.cz.
Podmínkou zahájení postupu mimosoudního řešení sporu před Českou obchodní inspekcí je skutečnost, že se stěžovateli nepodařilo vyřešit spor přímo s pojišťovnou.
Vážená paní Scholzeova,
chápu, jak na Vás rozhodnutí likvidátora pojišťovny zapůsobilo a velmi mě tato situace mrzí. Jeho rozhodnutí nemáme z naší strany možnost změnit, proto doporučuji obrátit se se stížností přímo na http://www.cardif.cz/cz/pid2514/kontakt.html. Po podání podnětu u pojišťovny BNP Paribas Cardif bude Váš případ znovu prošetřen a je možné, že se na jeho základě hodnocení likvidátora změní.
Další možnosti pak uvádí pracovníci portálu dTest.
Děkuji za pochopení a přeji pěkný víkend
Michaela Petrů
Vedoucí péče o zákazníky