Dobrý den, 17.5.2016 byl předán do přepravy balík č • 80383128232 , dva dny byl uložený na depu s poznámkou, že byl dohodnutý se zákazníkem jiný termín doručení. S nikým z firmy nebyl žádný jiný termín doručení domluvený a po několikerých urgencích na doručení balíku se zjistilo, že na balíku chybí číslo popisné. Nechápu, proč nikdo nezavolal na kontaktní číslo a mimochodem, řidič k nám do firmy doručuje balíky běžně, takže by podle názvu firmy adresu určitě našel. Pokud bych se o balík nezajímal, zřejmě by zůstal na depu navždy.
80383128232
Za takovou službu bych se styděl fakturovat peníze.
Pokud je uzavřena zasilatelská smlouva, jsou smluvními stranami příkazce a zasílatel. Reklamaci dodání zásilky proto musí uplatňovat příkazce. Vzhledem k tomu, že v daném případě zasílatelskou smlouvu zřejmě uzavíral prodávající (odesílatel zboží), ten je také oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou.
Bylo by proto třeba, aby reklamaci uplatnil příkazce a trval na jejím řádném vyřízení. Reklamaci je třeba uplatnit písemně podle obchodních podmínek společnosti.
Občanský zákoník stanoví v § 2558, že dopravce provede přepravu do místa určení s odbornou péčí v ujednané době, a nebyla-li ujednána, bez zbytečného odkladu. Má se za to, že tato doba počíná běžet dnem následujícím po převzetí zásilky dopravcem.
V případě, že společnost nedodá zásilku do ujednané doby, ocitá se v prodlení a odesílatel může požadovat doručení zásilky, smluvní pokutu, byla-li sjednána, nebo případnou náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s nedodáním či ztracením zásilky.