tak jako v předchozích stížnostech, byl jsem cca před měsícem kontaktován neznámým Callcentrem,že pro mne mají "dárek "- elektrický zubní kartáček. Souhlasil jsem s dárkem za "velmi výhodnou cenu 1990,- Kč". V tu chvíli jsem s dárkem souhlasil, později jsem si toto rozhodnutí rozmyslel. Měl jsem však problém s telefonem a dané číslo, ze kterého mi volali jsem již neměl k dispozici abych mohl tuto objednávku zrušit. Jediné řešení pro mě bylo, danou zásilku nepřevzít a tím jsem předpokládal, že je daná záležitost uzavřena. Při hovoru mě telefonista neupozornil na placení pohledávek v případě nepřevzetí zásilky.
Dnes mi přišel dopis od společnosti Expres Inkaso, s.r.o., že na základě souhlasných telefonických hovorů, které byly nahrány, vznikly callcentru zbytečné náklady na balné, logistiku, kurýra a telefonisty v souvislosti s nedoručenou zásilkou. Což činí 490,- Kč. Ovšem pokud se rozhodnou nabídky na balíček nakonec využít a zaplatit za něj 1990,- Kč na dobírku, bude tento požadavek stornován.
Balíček pro zdravý chrup
Zrušení příkazu o zaplacení poštovného, z uvedených důvodů. (Chtěl jsem také kontaktovat firmu Expres Inkaso, ale žádné tel. číslo jsem nikde nenašel.)
Vymazání osobních údajů z databáze společnosti nabízející tento produkt.
Kontrola činnosti tzv. Callcentra, které záměrně oklamává zákazníky.
V popisovaném případě došlo k uzavření smlouvy prostřednictvím telefonu a následnému nepřevzetí zboží spotřebitelem.
Je pravdou, že smlouvu lze sjednat i prostřednictví telefonu, není třeba písemné formy. Dále platí, spotřebitel má právo odstoupit od smlouvy uzavřené prostřednictvím prostředků komunikace na dálku ve lhůtě čtrnácti dnů od převzetí zboží v souladu s ustanovením § 1829 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku. Nicméně odstoupení je třeba učinit prokazatelně, nejlépe písemnou formou, pouhé nepřevzetí balíčku nepostačí. Je tedy vždy lepší využít klasickou písemnou formu, která je průkaznější, i když ji zákon nevyžaduje.
Pokud ještě neuplynula 14 denní lhůta je možno odstoupit od kupní smlouvy. V případě, že podnikatel nepoučil spotřebitele o právu na odstoupení, prodlužuje se lhůta k odstoupení na jeden rok a čtrnáct dnů dle ustanovení § 1829 odst. 2 občanského zákoníku. Odstoupení je dobré zaslat doporučeným dopisem s dodejkou. Do odstoupení je dobré též připsat, že si spotřebitel nepřeje žádné další balíčky od předmětné společnosti.
Je taktéž vhodné zaslat žádost o odstranění osobních údajů z databáze, aby spotřebitel nemohl být v budoucnu kontaktován ze strany společnosti s dalšími nabídkami.
Spotřebitel může písemně (nejlépe doporučeně s dodejkou) požadovat po společnosti vyřazení svých osobních údajů z databáze společnosti. Pokud totiž spotřebitel odejme společnosti souhlas se zpracováním osobních údajů, společnost je povinná to respektovat. Pakliže bude společnost nadále i po této písemné výzvě proti vůli spotřebitele nakládat s jeho osobními údaji, bude žádoucí se obrátit neprodleně na Úřad pro ochranu osobních údajů s podáním podnětu na porušování § 5 odst. 5 a § 21 odst. 1 písm. b) zákona o ochraně osobních údajů.
V případě podezření na klamavé obchodní praktiky lze podat podnět k prošetření České obchodní inspekci. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Dobrý den, přestože byl v hovorech souhlas se zasláním a tím vznikly zbytečné náklady na kurýra operátory administrativu balné apod, rozhodli jsme se ve Vašem případě celou záležitost uzavřít a tyto vícenáklady nakonec nepožadovat. Berte tedy Vám dodaný dopis i se složenkou jako stornovaný a nebudeme jej dále řešit ani nic požadovat. Mrzí nás vzniklé nepříjemnosti s tím spojené, mohlo zde jít pouze o administrativní chybu. Každopádně už Vám z dotyčného callcentra tedy již nikdo volat nebude, Vaše číslo jsem tam nechal zablokovat tak, ať se na něj již nedá dovolat.