Podala jsem reklamaci na mobilní telefon jednalo se o , špatnou funkčnost telefonu , paní reklamaci sepsala a při ohlížení telefonu mi zdělila , že je poškozen vstup pro sluchátka . To jsem ji potvrdila.Reklamace na závady funkčnosti software (pomalý , seká se , chyby atd.) Mobilní telefon byl převzat , ale po měsíci vrácen . Servis ho vrátil aniž by se na něj podíval s odůvodněním , že kvůli poškozeného vstupu pro sluchátka reklamaci zamítají . Vstup pro sluchátka , přece nesouvisí s funkčností přístroje .
Nokia N8
Oprava
Prodávající odpovídá za vady věci, které se projeví v záruční době dle § 619 odst.1 občanského zákoníku. Záruční doba je 24 měsíců dle § 620 občanského zákoníku.
Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující (spotřebitel) právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen bez zbytečného odkladu vadu odstranit dle § 622 odst.1 občanského zákoníku. Nejpozději je povinen vyřídit reklamaci do 30 dnů od jejího uplatnění dle § 19 odst.3 zákona o ochraně spotřebitele.
Prodejce je také povinen vydat písemné potvrzení o uplatnění reklamace (tzv. reklamační protokol), kde uvede datum uplatnění reklamace, co je obsahem reklamace (vada a její popis), požadovaný způsob vyřízení reklamace spotřebitelem atd.
Jiná vada na věci nebrání uplatnění práv z odpovědnosti za vady (reklamace) na jinou vadu věci.
Prodejce se má vypořádat s vadou vytýkanou v reklamačním protokolu. Nalezení jiné odlišné vady nemůže být důvodem zamítnutí reklamace pro jinou vadu.
Spotřebitel má také právo reklamovat více vad najednou.
Společnost MABIL MOBIL s.r.o. nereagovala na naši výzvu k řešení stížnosti. Případné spory mohou být tedy řešeny pouze v soudním řízení, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.
Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat společnosti předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu. Vhodné je také právní zastoupení. Seznam advokátů je k dispozici na http://www.dtest.cz/advokati.