MANGO (CZ) s.r.o.

#11192Nevrácení poštovného

5 měsíců 11 dnů 9 hodin

17.06.2016, před 9 lety

Jitka Zaoralová

30.5.2016 jsem na prodejně vrátila ve čtrnáctidenní lhůtě kabelku Mango. Peníze mi přišly poměrně brzy, ale bohužel bez poštovného. Do společnosti jsem psala mail s upozorněním, že na poštovné mám ze zákona nárok - bez reakce. Poté jsem volala přímo do společnosti, kde mi byla sděleno, že mají v podmínkách uvedeno, že poštovné nevrací (poštovné prý vrací pouze při vadě na zboží). Na moje upozornění, že nemohou mít podmínky v rozporu s českými zákony mi paní sdělila, že mi vyjádření pošle do mailu. Do dnešního dne však nic nepřišlo.
Podotýkám, že se jedná o poštovné uhrazené při zakoupení předmětu. Vrácení zboží proběhlo osobně.

Kabelka Mango, Pedro C (499,- Kč + 150,- poštovné)

Vrácení poštovného ve výši 150,- Kč.

18.6.2016 15:20, před 9 lety

Podle § 1832 občanského zákoníku odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, musí mu prodejce vrátit veškeré peněžní prostředky, včetně nákladů na dodání zboží (typicky poštovné), které od něho na základě smlouvy obdržel. Nejzazší lhůta je 14 dnů po odstoupení. Zákon dokonce určuje způsob vracení. Prodejce se souhlasem spotřebitele může vrátit peníze jinak, ale nesmí tím spotřebiteli vzniknout další náklady, nebo stejným způsobem, jakým je od něho získal.

Prodejce však nemusí vracet spotřebiteli jím zaplacené náklady na dodání zboží od prodejce ke spotřebiteli ve výši, která převyšuje nejlevnější nabízený způsob dodání. Myslí se tím z nabídky toho konkrétního prodejce a nelze to zaměňovat s možností osobního odběru, která není dodáním v pravém slova smyslu. Náklady s vracením zboží zpět prodejci při odstoupení vždy nese spotřebitel, ledaže by jej o tom prodejce neinformoval.

28.11.2016 22:52, před 8 lety