Dne 19.6.2016 jsem si objednala lednici beko se zpětným odvozem starého spotřebiče, 100% jsem zaskrtla políčko zpětného odvozu, ale ejhle, dnes lednice dorazila, řešila jsem zpětný odvoz s řidičem společnosti geis, který mi lednici dovezl, jenže ten mi řekl, ze nema v papírech žádný zpětný odvoz zadán, po hovoru s dispecerem společnosti jsem tedy lednici nechala stát doma a volala na společnost alza, odkud mi přišla obratem na email odpověď, ze zpětne nelze službu provést. A teď jsem si přečetla, že nejsem první komu se to stalo, takže lidí pozor, Alza pouze slibuje, ale nesplní.
Odvoz staré lednice
Spotřebitelka má nárok na bezplatný odvoz starého spotřebiče, pokud si zakoupila u podnikatele spotřebič nový. Skutečnost, že spotřebitel požaduje odvoz starého spotřebiče, musí být sdělena prodávajícímu předem. Spotřebitelka by mohla tento svůj požadavek prokázat například prostřednictvím zaslaného potvrzení o přijetí objednávky prodejcem.
Podle zákona o odpadech poslední prodejce elektrozařízení určených k použití v domácnostech dle § 37k odst. 4 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech, je povinen zajistit, aby konečný uživatel měl možnost při nákupu elektrozařízení bezplatně odevzdat ke zpětnému odběru použité elektrozařízení v místě prodeje nebo dodávky nového elektrozařízení. Poplatek si prodejce účtovat nemůže. Posledním prodejcem přitom zákon rozumí právnickou osobu nebo fyzickou osobo oprávněnou k podnikání, která bez ohledu na způsob prodeje, včetně použití prostředků komunikace na dálku (tj. přes e-shop), dodává v rámci své podnikatelské činnosti elektrozařízení konečnému uživateli. Internetový prodejce ledniček je tedy posledním prodejcem, má povinnost bezplatného zpětného odběru a lze ji na něm požadovat.
Účelem této právní úpravy je zajistit snadný zpětný odběr elektrospotřebičů.
Vážená paní Římanová,
velmi mě mrzí, pokud došlo k nesrovnalosti ve Vaší objednávce. Osobně ji pro Vás prověřím, můžete mi prosím upřesnit její číslo? Podle Vámi uvedených údajů se mi ji nepodařilo bohužel dohledat.
Předem děkuji a přeji pěkný den,
Michaela Petrů