Dobrý den, z důvodu ekologické likvidace jsem zrušil povinné ručení. Pojištění jsem ukončil odepsáním automobilu z evidence dne 2.6.2016, ale pojišťovna mi zaúčtovala ještě celý měsíc a tvrdí mi, že na to mají ze zákona nárok. Proč mám platit za něco co již nevyužívám. Měl bych doplatit jenom cca 8dní, což dělá cca 80,--. Jak se můžu bránit?
Nehledě na to, že jsem automobil předal k likvidaci již 27.4.2016. Papír s razítkem o ekologické likvidaci jsem jim zaslal, ale to jim nestačilo. Chtěli po mě kopii velkého TP s vyřazením vozidla, které proběhlo až 2.6. (z rodinných důvodů). Jak je možné, že na úřadě k vyřazení vozidla stačí papír o ekologické likvidaci a pojišťovně né??
Ukončení smlouvy o povinném ručení k datu likvidace vozidla a vrácení zbylé částky.
Podle § 12 odst. 1 písm. c) zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla zaniká povinné pojištění dnem vyřazení tuzemského vozidla z provozu podle zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (v tomto případě tedy až 2.6.2016).
Zanikne-li povinné pojištění před uplynutím doby, na kterou bylo pojištění sjednáno, tak dle § 13 zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla má pojistitel (pojišťovna) právo na pojistné do konce kalendářního měsíce, ve kterém pojištění odpovědnosti zaniklo,. Zbývající část zaplaceného pojistného je pojistitel povinen vrátit.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.