Cestovní kancelář FISCHER, a.s.

#11321Reklamace zájezdu

6 měsíců 7 dnů 5 hodin

29.06.2016, před 9 lety

Jana Nyplová

Nevyřízení reklamace zájezdu - zkrácení dovolené o 2 dny, nedostatečný úklid, stavební práce po celou dobu pobytu , nemožnost využívat venkovní bazen, na letišti bez asistence, transfer z letiště, nevyhovující pláž, kompenzace radosti z dovolené a další....

V Praze dne 10. prosince 2015

Reklamace zájezdu/ smlouva o zájezdu číslo 11602595

Vážená paní Nyplová,

dovolte mi jménem Cestovní kanceláře FISCHER, a.s. reagovat na reklamaci týkající se Vašeho zájezdu na ostrov Kuba.

Uvedené skutečnosti jsme konzultovali s delegátem a produktovým manažerem pro danou destinaci. Na základě získaných informací bychom se rádi vyjádřili k uvedenému problému. V naší odpovědi dále vycházíme z Podmínek pro cestující, Důležitých katalogových informací a Reklamačního řádu, které jsou nedílnou součástí cestovní smlouvy.

Velice se omlouváme za zpoždění letu, ke kterému došlo. Bohužel se jedná o skutečnost, kterou nelze ze strany cestovní kanceláře jakkoliv ovlivnit. Cestovní kancelář může být pouze nápomocna při podání, a reklamace byla námi na leteckou společnost poslána, nicméně komunikace pak již probíhá ze strany letecké společnosti přímo na klienta.
S ohledem na skutečnost, že jste měla uzavřeno Pojištění Fischer plus Exotika, zkuste se se zpožděním letu obrátit přímo na pojišťovnu, která Vám sdělí, zda je možné toto uplatnit a případně Vám sdělí, jaké doklady je nutné dodat. Pojistná smlouvy vzniká mezi zákazníkem a pojišťovnou, cestovní kancelář je pouze zprostředkovatelem pojištění.

Dovolte nám citovat z vyjádření delegáta: „vzhledem k tomu, že došlo k problémům s odletem do destinace, kdy následné lety byly zajištěny s více leteckými společnostmi a v různých časech, delegát na letišti nemohl být po celou dobu, ale na letišti byla zajištěna asistence představiteli z partnerské agentury, kteří čekali na naše klienty. Paní Nyplová nedostala kufr, ale druhý den už měla kufr v hotelu, recepční telefonoval na pokoji a mluvil s její spolucestující, které oznámil, že mají na recepci kufr. Taxikář čekal hodinu a půl, když nikdo nepřišel, kufr vrátil zpátky na letiště. Paní Nyplová telefonovala, že stále nemá kufr. Na třetí den jsem byl v hotelu. Klientka mi předala pas a osobně jsem jí kufr zajistil. Za celý pobyt paní Nyplové jsem byl v hotelu cca 6x. Klientky se neúčastnily schůzek. Poslední den před odletem jsem se s klientkami potkal v recepci. Na moji otázku, jak strávily dovolenu, mi odpověděly, že špatně, protože dle jejich mínění hotel není 5*, a u bazénu probíhá rekonstrukce. Sdělil jsem jim, že jsem byl v hotelu několikrát a proč mi neoznámily dříve a že nyní již pro ně nemohu cokoliv udělat a že hotel je 4*. Kolem bazénu pokládají dlažbu, jsou zde 4 pracující a není zde hluk a klienti se koupají zcela bez problémů.“

Pokud nastane jakýkoliv problém či nespokojenost v místě pobytu, je nutné kontaktovat ohledně dané záležitosti delegáta (stačí zaslat zprávu SMS), který záležitost prověří a buď podá vysvětlení, nebo zařídí nápravu – viz Reklamační řád. Zákazník je povinen ve smyslu §§ 2900 až 2903 NOZ ve vlastním zájmu nahlásit problém neprodleně po jeho zjištění, aby mohlo dojít k nápravě v místě zájezdu.
Jak uvádíme v Důležitých informacích, v odstavci Opravářské/stavební práce: „Protože ubytovací zařízení nebo jednotlivé části hotelového zařízení vyžadují pravidelnou údržbu, mohou být nutné odpovídající údržbářské a opravárenské práce. Žádáme o vaše pochopení pro krátkodobá omezení s tímto spojená.“ Jak je uvedeno výše, delegát nepotvrdil, že by pokládka dlažby kolem bazénu jakkoliv omezovala klienty v koupání v bazénu, či hlukem.

Vážená paní Nyplová, litujeme, pokud Vaše dovolená neproběhla zcela dle Vašich představ. Nyní Vám bude ze strany cestovní kanceláře proplacena částka odpovídající ceně ubytování za jednu noc, kterou jste z důvodu zpoždění letu nečerpali, ve výši 1 000 Kč/osoba. Finanční obnos v celkové výši 2000 Kč (1000Kč/osoba), Vám naše ekonomické oddělení převede na číslo účtu, ze kterého byl daný zájezd hrazen (157373315/0300).
Dále bychom Vám rádi, vzhledem k tomu, že se vždy snažíme našim zákazníkům vyjít maximálně vstříc, pro zmírnění negativních pocitů, nabídli slevu v celkové výši 2000 Kč (1000Kč/osoba), která Vám bude našimi prodejními asistenty odečtena při koupi Vašeho dalšího zájezdu z celkové ceny. Tuto slevu lze ze strany objednavatele původního zájezdu uplatnit do 31. 12. 2016 z nabídky obchodní značky FISCHER na jakékoliv naší prodejně zájezdů proti originálu tohoto dopisu (slevu lze s písemným souhlasem objednavatele delegovat na další osobu). Pevně věříme, že naše vysvětlení dané věci a nabídku slevy přijmete s pochopením. Zachováním Vaší přízně bychom byli velmi potěšeni.
S pozdravem a přáním příjemného dne

Michaela Fiedlerová
zákaznický servis

V Praze dne 26. ledna 2016

Reklamace zájezdu/ smlouva o zájezdu číslo 11602595

Vážená paní Nyplová,

dovolte mi reagovat na Váš nesouhlas s vyjádřením k reklamaci týkající se Vaší dovolené na ostrově Kuba a sdělit Vám naše konečné stanovisko.

Mrzí nás, pokud ve Vás naše odpověď vyvolala negativní pocity, věřte, že to nebylo jejím cílem, pouze jsme se snažili danou věc vysvětlit.

Po celkovém přešetření se ztotožňujeme s původním vyjádřením k dané věci.
Vážená paní Nyplová, věříme, že naše stanovisko přijmete s pochopením.
S pozdravem a přáním příjemného dne

Michaela Fiedlerová
vedoucí zákaznického servisu

Zájezd číslo 11602595

Sleva z ceny zájezdu z důvodu zkrácení pobytu o 2 dny, z důvodu rekonstrukce probíhající v hotelu, nemožnosti využití bazenu, nedostatečný úklid, nepřiměřený hluk ze stavby, asistence na letišti 0, transfer z letiště, kompenzace radosti z dovolené.

29.6.2016 20:56, před 9 lety

Nemá-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel zákazníka ujistil nebo které zákazník vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, pořadatel je povinen zajistit nápravu. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu zákazník určil, mohl si zákazník zjednat nápravu sám a pořadatel by mu v takovém případě měl nahradit účelně vynaložené náklady.

Má-li zájezd vadu a vytkl-li ji zákazník bez zbytečného odkladu, tedy skutečně nejlépe hned na místě a delegátovi, má zákazník dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Sleva se poskytuje v penězích. Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že zákazník své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Na vyřízení reklamace má pořadatel nejvýše 30 dnů. K reklamaci je nutné doložit důkazy prokazující spotřebitelova tvrzení.

Pořadatel dále odpovídá dle § 2542 občanského zákoníku spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy o zájezdu bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby. Při porušení povinnosti, za niž odpovídá, nahradí pořadatel zákazníkovi vedle škody na majetku také újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.

Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Frankfurtská tabulka slev je k dispozici k nahlédnutí na internetových stránkách www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu.

Pokud však cestovní kancelář bude trvat na zamítnuté reklamaci, bude nutné se domáhat poskytnutí slevy ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady soudní cestou.

5.1.2017 17:02, před 8 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.