Dňa 8.7.2016 som od kuriéra obdržala a na dobierku zaplatila produkt OptiMaskPro. Hneď na druhý deň som spoločnosti na kontaktný email zaslala žiadosť o vrátenie peňazí aj s kópiou faktúry, kde boli uvedené všetky potrebné údaje. 13.7.16 som Obdržala nasledujúcu odpoveď:
"Vážená pani,
Ďakujeme, že ste nás kontaktovali.
Prosíme Vás, aby ste nám poslali spísanú sťažnosť. Potrebujeme vedieť ako dlho ste náš produkt používali alebo dôvod vrátania tovaru. Taktiež Vás prosíme u udanie vášho celého mena a čísla vašej objednávky.
S pozdravom"
Dodávam, že mail prišiel bez podpisu a žiadali odomňa údaje, ktoré som im formou kópie faktúru zaslala už v prvom maili.
Ja som ešte v ten deň odpísala:
"Prepáčte, ale ozvala som sa druhy den po doruceni tovaru a teda mam pravo odstupit od zmluvy bez udania dovodu.
S pozdravom
Frolkovicova
P.S: dolu je faktura so vsetkymi udajmi ktore potrebujete"
Odvtedy mi neprišla žiadna odpoveď.
OptiMaskPro, bohužiaľ žiadne ďalšie špecifikácie produkt nemá, dokonca aj manuál je iba v angičtine
Moje očakávanie: chcela by som, aby mi boli vrátené peniaze bez toho, aby mi firma komplikovala situáciu tým, že bude žiadať vrátenie tovaru do USA.
Dle českého práva platí, že od smluv uzavíraných distančním způsobem (na dálku po internetu, telefonu) lze odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoli sankce do 14 dnů zásadně od uzavření smlouvy, ale například u koupě zboží až od jeho převzetí. V případě, že podnikatel nepoučil spotřebitele o právu na odstoupení, prodlužuje se lhůta k odstoupení na jeden rok a čtrnáct dnů. Po odstoupení od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany mají povinnost vrátit si poskytnutá plnění do 14 dnů. To znamená, že spotřebitel musí v této lhůtě odeslat zboží zpět prodávajícímu a prodávající je oproti tomu povinen vrátit kupujícímu uhrazené finanční prostředky, a to včetně nákladů na dodání.
Všeobecné obchodní podmínky provozovatele internetového obchodu na webové adrese www.optimaskpro.com/cz_official_vf1/ uvádějí k možnosti vrátit zboží následující informaci: "Požadavky na vrácení peněz budou odeslány emailem na: support@optimaskpro.com."
V tomto případě však bude zřejmě problém s faktickým vymáháním práva, protože společnost se prezentuje jako zahraniční subjekt sídlící v USA, ačkoli se zaměřuje na české spotřebitele a odesílá zboží do ČR. Internetový obchod, proti kterému tato stížnost směřuje, byl Českou obchodní inspekcí zařazen na seznam rizikových eshopů (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.coi.cz/cz/spotrebitel/rizikove-e-shopy/), neboť nedodržuje povinnosti ukládané obchodníkům zákonem o ochraně spotřebitele.