obracím se na vás s žádostí, jak dále postupovat při reklamaci dovolené.
S přítelem jsme zakoupili takzvanou "last minute" dovolenou od společnosti Student Agency. Tato společnost byla pouze zprostředkovatel dovolené, zájezd pořádala cestovní kancelář Pantour.
Níže v příloze zasílám popis dovolené, který nám byl zaslán. V nabídce se jasně uvádí PÍSČITA PLÁŽ a ŠIROKÉ SPEKTRUM RESTAURACÍ, TAVEREN A BARŮ.
Po příjezdu do cílové destinace nás však čekal s přítelem šok! Místo písčité pláže se nacházela oblázková! Na menších plochách byla směs drobných kamínků, písek se však nikde nenacházel. Další šok nás čekal, když jsme se šli projít do okolí. Slibované široké spektrum taveren, restaurací a barů jsme také nenašli. Navíc se v těsné blízkosti hotelu nachází elektrárna, což vůbec v popisu uvedeno nebylo a kdybychom tuto skutečnost věděli, do této destinace bychom nejezdili. Samozřejmě jsme ihned kontaktovali cestovní kancelář, že daný popis zájezdu vůbec neodpovídá skutečnosti.
Byla nám zaslána tato odpověď:
Vážený pane Nižný,
dostala se k nám Vaše stížnost na pobyt v hotelu Meliton v letovisku Theologos.
Delegátka potvrdila, že popisek ve formě, v jaké je momentálně podaný, je skutečně v rozporu s tím, jak situace v místě vypadá.
Rádi bychom, abyste si z pobytu odvezli co nejlepší možné dojmy, jakým způsobem byste si přáli aktuálně situaci vyřešit? Pokusíme se udělat, co je v našich silách.
S pozdravem / Kind regards
Jakub Semela
Product manager Rhodos/Kos
Naše reakce byla, že požadujeme polovinu ceny zájezdu zpět, nebo okamžité přesunutí do destinace, která odpovídá popisu zakoupeného zájezdu. Nejdříve nás pan Semela chtěl přesunout na východní pobřeží, bohužel pro nás prý nenašel žádné místo. Následovali urgence z naší strany. Poté nám byl nabídnutý přesun do jiného hotelu kousek od nás s prodloužením zájezdu o 4 dny. To jsme odmítli, neboť bychom se nacházeli pořád ve stejné destinaci a navíc jsme si nemohli dovolit prodloužení pobytu kvůli pracovním povinnostem. Pokračovali jsme tedy v urgencích o přesun jinam. Pan Semela již vůbec nereagoval a byli jsme v kontaktu pouze s delegátkou, se kterou byla sepsána reklamace a která opravdu souhlasila, že nabízený popis je opravdu v rozporu a neodpovídá skutečnosti.
Po příjezdů domů jsme zahájili reklamaci. Po měsíci nám přišlo zamítnutí reklamace s tím, že nám byla nabídnutá kompenzace v podobě prodloužení zájezdu o 4 dny. Na to jsem odpověděla, jako v popisu výše, nechtěli jsme být déle na místě, které se nám nelíbilo a neodpovídalo popisu dovolené. Bydlíme s přítelem kousek od chemických závodu v Litvínově a odjeli jsme hlavně za "čerstvým vzduchem". Naší prioritou při výběru dovolené byla hlavně písčitá pláž a rozmanité okolí. Toto vše nám bylo nabídnuto, ale bohužel realita byla jiná. Místo relaxu na dovolené jsme se s přítelem pouze stresovali telefonáty a emaily. Máme vše zdokumentované. Nerozumím tomu, jak nám mohla být reklamace zamítnuta, když sám pan Semela uznal, že popis dovolené je opravdu s rozporem. Nasvědčuje tomu i fakt, že popis dovolené na stránkách Student Agency byl změněn a už se v něm nenachází "písčitá pláž" ani "široké spektrum restaurací, taveren a barů". Velice nás mrzí, že jsme byli takto oklamáni a doufáme, že se domůžeme svých práv.
Moc děkuji za váš čas a případnou pomoc při řešení této situace.
S pozdravem Odváhová a Nižný
Vrácení poloviny ceny zájezdu
Cestovní kancelář jako pořadatel zájezdu odpovídá za to, že zájezd bude v souladu s uzavřenou smlouvou. Spotřebitel má právo zájezd, který má vady, reklamovat a k vyčíslení slev je možné použít podpůrně Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Rovněž pokud nesouhlasí s výší slevy, která byla poskytnuta ze strany cestovní kanceláře, může napsat nesouhlasný dopis. Nicméně v takovém případě už cestovní kancelář nemá povinnost na žádost dále odpovídat. Pro ně je již reklamace vyřízena.
Jestliže by se chtěl domáhat spotřebitel vyšší částky odškodnění, musel by se obrátit na soud. Ale v takovém případě doporučujeme využít služeb advokáta. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati. Promlčecí lhůta je tříletá a běží ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno u orgánu veřejné moci, tedy u soudu, poprvé.
Pořadatel zájezdu odpovídá dle § 2552 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, spotřebiteli za splnění povinností ze smlouvy o zájezdu bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Při porušení povinnosti, za niž odpovídá cestovní kancelář, nahradí pořadatel zákazníkovi vedle škody na majetku také újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.