Objednala jsem si stojan na nože, který jsem si vyzvedla a po rozbalení doma jsem zjistila, že je zboží rozbité. Hned druhý den ráno jsem se je snažila telefonicky kontaktovat - bez výsledku. Použila jsem tedy e-mail a přiložila fotky. Odpověděli, ať vyfotím ještě obal... To bylo 29. 7. a od té doby žádná smysluplná komunikace, žádné informace, ačkoli jsem o ně žádala, jak to s vyřízením vypadá.
Dnes 9.8. 2016 se mi konečně dostalo odpovědi:
jak jsme Vás již dříve informovali, vzhledem k tomu, že od nás bylo zboží odesláno v pořádku a podepsala jste, že zboží jste v pořádku převzala, jsme odkázáni na vyjádření od přepravce jemuž jsme reklamaci poškozeného zboží nahlásili. Pokud reklamaci uzná, budou Vám peníze proplaceny na účet.
Jak jsem v Dtestu a i jinde po internetu vyčetla, je toto jednání protiprávní. To, že jsem podepsala přejímku zboží vůbec neznamená, že bylo zboží v pořádku.
Orion Stojan na nože dřevo/UH štět. (540545)
Žádám o náhradu všech peněžních prostředků včetně nákladu na dodání, a to v zákonem stanovené lhůtě 14 dní.
Sjednává-li prodávající přepravu, odpovídá ze všechny vady, které v důsledku přepravy vzniknou. Jakákoli tvrzení prodávajícího či smluvní ujednání v obchodních podmínkách tvrdící opak (např. oblíbené ustanovení, dle kterého jste si měli zboží ihned při převzetí zkontrolovat a případné poškození namítat v několika málo hodinách či dnech, jinak právo zaniká) jsou bez právního významu, nepřihlíží se k nim. Občanský zákoník nikde nestanoví, že je spotřebitel povinen otevřít zásilku přímo před dopravcem. V § 2104 občanského zákoníku je pouze uvedeno, že kupující věc podle možnosti prohlédne co nejdříve po přechodu nebezpečí škody na věci a přesvědčí se o jejích vlastnostech a množství, což bylo spotřebitelem v daném případě splněno. Prohlídka věci není právním předpokladem řádného uplatnění práv z vad, ale pouze faktickým předpokladem jejich oznámení.
Před námitkami prodávajícího ohledně toho, že poškození nezpůsobil on, spotřebitele chrání ustanovení § 2161 občanského zákoníku. Pokud spotřebitel oznámí poškození nebo jakoukoliv vadu do šesti měsíců od převzetí zboží, má se za to, že věc byla vadná či poškozená již v okamžiku převzetí, ledaže se prodávajícímu podaří prokázat opak.
Za důkaz opaku nelze považovat potvrzení přepravce o tom, že zásilka byla předána v pořádku. Takovýto doklad má při současné praxi v naprosté většině případů maximálně charakter potvrzení neporušenosti vnějšího obalu zásilky, což k prokázání toho, že zboží bylo předáno v pořádku, rozhodně nedostačuje. Přijde-li zboží poškozené, spotřebitel má nárok i na úhradu poštovného za cestu zboží zpět k prodejci.
Za dodání bezvadného zboží tedy odpovídá prodávající. Pokud spotřebiteli nebylo dodáno bezvadné zboží, jedná o tzv. nesplněnou jakost při převzetí dle § 2161 ve spojení s 2169 občanského zákoníku. Jedná se o klasické reklamační řízení, na jehož vyřízení má prodávající nejzazší lhůtu 30 dnů. Účelně vynaložené náklady spojené s oprávněnou reklamací, například i náklady na dodání vadného zboží k prodejci k zahájení reklamačního řízení, je prodávající povinen na základě žádosti kupujícího proplatit.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele (§13 – povinnost poučit řádně o podmínkách reklamace), se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Je rovněž možné v případě neúspěšného řešení sporu s podnikatelem se obrátit na službu České obchodní inspekce - mimosoudní řešení sporů, která funguje od 1.2.2016.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.