Dobrý den,koupili jsme v Planeu mobilní telefon za 3500.Dali jsme ho už na 3 reklamace které byly uznané.Reklamaci č.4 už nám neuznali,protože bylo prasklé sklíčko nad displeyem.Prý je to mechanickou závadou,ale reklamace byla stejná jako ta poslední(posunutý display).Reklamaci předtím uznali,ale ted ikdyž je stejná vada,tak ne.Je očividné že když už to bylo jednou,že to prasklinou není.Ted nám doma leží telefon za 3500Kč.
Mobilní telefon,Sencor element P5501,typ 30014055,vč:868286020896201
Oprava,uznaná reklamace,vrácení peněz
Prodejce může zamítnout reklamaci, a to z důvodů, jež jsou uvedeny v ustanovení § 2167 a § 2170 občanského zákoníku. Jedním z těchto důvodů může být i to, že si kupující vadu na věci sám způsobil, tj. mechanické poškození. Pokud to ovšem prodejce tvrdí, měl by se s tím v odůvodnění zamítnutí reklamace vypořádat.
Aby mohla být reklamace zamítnuta z důvodu mechanického poškození přístroje, mělo by toto poškození (prasklé sklo) způsobovat reklamovanou závadu. V případě, že toto není příčinou reklamované závady, ta byla měla být předmětem posouzení. Dojde-li prodávající k názoru, že se jedná o vadu, která je kryta zárukou, měla by být v rámci reklamace odstraněna.
Pokud prodejce reklamaci zamítne, má spotřebitel možnost nechat si vypracovat znalecký posudek. Seznam znalců lze nalézt na stránkách www.justice.cz nebo na https://www.dtest.cz/soudni-znalci. Ceny znaleckých posudků se mohou lišit, proto doporučujeme kontaktovat více soudních znalců a poměřit cenové nabídky, za kterých jsou ochotni znalecký posudek vypracovat. Pokud bude znalecký posudek ve prospěch spotřebitele, může jej znovu uplatňovat u prodejce, jenž v případě uznání reklamace bude muset uhradit jeho cenu z titulu náhrady nákladů spojených s reklamací. Pokud bude znalecký posudek ve prospěch spotřebitele, má právo namítat, že prodávající nevyřídil reklamaci řádně a z tohoto důvodu od smlouvy odstoupit.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.