Měl jsem uzavřenou hypoteční smlouvu s HB s tříletou fixací, ta končila 19.září 2015 a nová fixace začínala 20.9.2015 do 20.9.2018, v rámci stávající fixace jsem využil svého práva a hypoteční úvěr z důvodu prodeje nemovitosti uhradil.
HB nebrala ohled na toto mé právo a vyžádala si úhradu za předčasné splacení úvěru ve výši více jak 61 000,-Kč. Domnívám se, že mé právo k úhradě úvěru k datu skončené fixace je nedotknutelné a nelze spojovat s dalším budoucí fixací, která již vlastně nenastala.
Pavel Svoboda
úvěr č. 154883/1 číslo smlouvy: 3100/154883-01/07/01-001/00/R
Vrácení neprávem uhrazeného poplatku.
V daném případě bude záležet, jaké podmínky byly pro předčasné splacení úvěru při skončení platnosti úrokové sazby ve smlouvě sjednány. Dle obchodních podmínek Hypoteční banky, a.s. pro poskytování hypotečních úvěrů a dalších úvěrů na základě smluv uzavřených do dne nabytí účinnosti zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále jen obchodní podmínky) má dlužník právo k datu ukončení platnosti úrokové sazby stanovené ve smlouvě provést mimořádnou splátku úvěru (částečné nebo celkové splacení úvěru), navrhnout navýšení splátky úvěru nebo v souladu s aktuální nabídkou společnosti navrhnout dobu platnosti úrokové sazby pro následující období. Obchodní podmínky dále stanoví, že tyto skutečnosti musí být bance dlužníkem písemně oznámeny nejméně dva měsíce před termínem změny, není-li ve smlouvě stanoveno jinak. Pokud tak spotřebitel učinil (a ve smlouvě nebylo sjednáno nic jinak), postupoval v souladu s obchodními podmínkami a neměl platit poplatek.
Pokud spotřebitel s postupem banky nesouhlasí a má pochyby, zda mu byl poplatek oprávněně naúčtován, a se svou stížností u banky neuspěl, má možnost obrátit se na finančního arbitra, který může o sporu rozhodnout. Více informací o finančním arbitrovi je možné vyhledat na webové adrese www.finarbitr.cz/cs/financni-arbitr/zakladni-informace.html.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.