U společnosti Livecool jsem přes internet zakoupila boty, ale po vyzkoušení jsem zjistila, že jsou mi malé. Boty jsem tedy zabalila zpět do krabice a i s průvodním dopisem, ve kterém žádám o zaslání většího čísla nebo peněz zpět, jsem je poslala zpět na adresu společnosti. Větší boty ani peníze mi ale nedorazily. Několikrát jsem urgovala emailem pana Pavla Krejzu z obchodního oddělení, který mi i vystavil a zaslal dobropis, ale peníze mi nedorazily. Prosím Vás o radu, jak mám postupovat.
Děkuji
Marcela Dorňáková
Prstové boty Fivefingers SPRINT Černé, katalogové značení W118-40, cena s DPH 2.290 Kč
Požaduji od společnosti Livecool vrácení peněz
Podle § 1832 obč. zák. platí, že odstoupí-li spotřebitel od smlouvy, vrátí mu podnikatel bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů od odstoupení od smlouvy, všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Odstoupí-li spotřebitel od kupní smlouvy, podnikatel není povinen vrátit přijaté peněžní prostředky spotřebiteli dříve, než mu spotřebitel zboží předá nebo prokáže, že zboží podnikateli odeslal. Jestliže podnikatel peníze ve stanovené době nevrátí, ocitá se v prodlení a je možné po něm požadovat úroky z prodlení ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.
V případě, že podnikatel nepoučil spotřebitele o právu na odstoupení, prodlužuje se lhůta k odstoupení na jeden rok a čtrnáct dnů. Pokud však v jejím průběhu dodatečně poskytne poučení, začíná tímto okamžikem běžet nová čtrnáctidenní lhůta.
Podnikatel uvádí na stránkách e-shopu http://www.livecool.cz/livecool/O-nas-a6_0.htm následující obchodní podmínky: Tyto stránky nejsou obchodním portálem ani serverem. Jedná se o prodej přebytků a zboží z výprodejů, slev a pokud je uvedeno u jednotlivých produktu i použitého zboží. Tyto stránky provozuje soukromá nepodnikající osoba pro zábavu a tudíž není možno zboží vracet vyměnovat ani podobé obchodní praktiky. Objednáním souhlasíte, že si zboží zakupujete z vlastní vůle bez nároku na vrácení peněz nebo zboží a to vše bez záruky.
K výše uvedeným ujednáním odchylujícím se od ustanovení zákona stanovených k ochraně spotřebitele se nepřihlíží. To platí i v případě, že se spotřebitel vzdá zvláštního práva, které mu zákon poskytuje. Zároveň se má za to, že jsou zakázaná ujednání, která jsou v rozporu s požadavkem přiměřenosti a zakládají významnou nerovnováhu práv nebo povinností stran v neprospěch spotřebitele.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele (klamavá obchodní praktika), se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Podnikatel byl o podané stížnosti informován, bohužel však dosud neprojevil zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
V případě potřeby další konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka má také možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz.