ABC EU s.r.o.

#12057Zadržování dokladů o ekologické likvidaci vozidla

5 měsíců 12 dnů 3 hodiny

24.08.2016, před 8 lety

Radek Hemelík

Kamarád naboural můj vůz, který měl ode mne zapůjčený. Nedal mi vědět - řadu dnů se mi dokonce vyhýbal, nyní se opět vyhýbá.
Vozidlo nechal odtáhnout touto společností, která jej odvezla někam za Prahu, kde jej sešrotovali. Bohužel nekomunikují a dodnes nemám doklady o likvidaci vozidla. Pominu fakt, že mi vznikla škoda na vozidle v jeho zůstatkové hodnotě 24 tisíc Kč. Nyní ale potřebuji doklady k řádnému vyřazení vozidla z evidence a k ukončení pojistky, která zbytečně stále běží. Příjde mi, že se na mne všichni domluvili. Dnes nemám ani auto, ani vše potřebné k ukončení "života" tohoto auta. Nekomunikují zřejmě proto, že jim kamarád dluží za odtah - na to mají s ním sepsány doklady - ty se mne ale nijak netýkají. Jde o vůz Hyundai Lantra s registrační značkou 4U8 28 29. Díky za popotlačení těchto lumpů, kteří si mé auto rozebrali na díly, které prodávají na svém eshopu (našel jsem je - měli drzost vyfotit celé auto - které jsem poznal).

Hyundai Lantra s registrační značkou 4U8 28 29

1) Dodání potřebných dokladů o ekologické likvidaci vozidla
2) Úhradu vzniklé škody na pojistném (cca 1500Kč za běžící dobu)
3) Dodání požadovaných dílů a věcí z vozidla - již jsem hradil dopravu, ale nedodali mi nic ze seznamu - jen bezcenné věci (šroubovák)

23.9.2016 12:55, před 8 lety

Zanikne-li vozidlo, které podléhá registraci vozidel, je dnem zániku pojištění odpovědnosti den zápisu jeho zániku v registru silničních vozidel s výjimkou případu, kdy osoba oprávněná požádat o zápis zániku vozidla nemohla z důvodů nezávislých na její vůli takovou žádost podat a jestliže tak učinila bezodkladně, kdy tyto překážky pominuly. V takovém případě je dnem zániku pojištění odpovědnosti den, kdy nastala nevratná změna znemožňující jeho provoz. Nebyl-li tedy vystaven doklad o ekologické likvidaci silničního vozidla vydaný oprávněnou osobou a na vině nebyl vlastník vozidla, které bylo zlikvidováno, mohlo by se jednat o výše uvedenou překážku. Dnem zániku by byl v takovém případě den, kdy nastala nevratná změna znemožňující provoz vozidla (dne, kdy bylo vozidlo zlikvidováno).

Bylo-li vozidlo přenecháno k dočasnému užívání vypůjčiteli, je vypůjčitel odpovědný za škodu, která byla na převzaté věci způsobena. Vypůjčitel by se svého závazku zprostil, pokud by prokázal, že by ke škodě došlo i jinak. Náhradu škody na věci je tedy vhodné žádat po osobě, které byla věc přenechána.

5.2.2017 20:24, před 8 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.