zboží, tedy televizi jsem zaplatil dle vystaveného pokladního dokladu dne 19.8.2016 v 15:36 hodin a následně převzal po vybalení a kontrole zboží ca o půl hodiny později.
O využití této služby jsem požádal v souladu s podmínkami služby telefonem na č. 225 340 112 dnes, t.j. 26.8.2016 ve 14:08 hodin. Vzhledem k obsazenosti této linky mi zpět volala sl. S. M. z č. 725 122 095 dnes v 15:34 hodin a sdělila mi, že na využití služby nemám nárok, protože jsem o ni požádal nikoli ve lhůtě 7 dní od převzetí zboží, ale až 8. den. Rovněž mi sdělila, že jediný způsob, jak její postup mohu reklamovat, je zaslal e-mailovou zprávu se stížností na adresu obchod@alza.cz.
Podávám proto stížnost na postup sl. M., ktera mi neumožnila využít této služby ve lhůtě 7 dní od převzetí zboží, vzhledem k tomu, že jsem o ni požádal před uplynutím této lhůty, a nikoli až po jejím uplynutí.
Dovoluji si vás proto požádat o promptní vyřízení této mojí stížnosti a sdělení vašeho nálezu (zda postup sl. M. byl správný či nikoli a proč) spolu s nabídkou řešení, a to zpětnou e-mailovou zprávou zaslanou obratem na tuto moji adresu.
TV 49ug8557
Umožnění využití služby Výměna televize zdarma.
V případě nabízené služby společností Alza.cz a.s. nazvané "Výměna televize zdarma (S naší novou službou vám garantujeme 100% spokojenost)", jejímž obsahem je umožnění výměny televize spotřebiteli zdarma, kdy službu lze využít nejpozději do 7 dnů od převzetí původní televize, se jedná o prodejcem poskytovaný benefit nad rámec zákona a prodejce si může za účelem vrácení zboží stanovit vlastní podmínky, kterým spotřebitel pak musí vyhovět.
Je tedy důležité ověřit si, za jakých podmínek prodejce vrácení zboží umožňuje. Podnikatel však musí spotřebitele před uzavřením smlouvy informovat o službě a o jejích hlavních vlastnostech. Neučiní-li tak nebo učiní-li tak nesrozumitelně, může to mít za následek, že se smlouva vyloží ve prospěch spotřebitele.
Pokud se společnost zavázala k poskytnutí této inzerované služby za předem stanovených podmínek a zákazník podmínky služby beze zbytku naplnil, pak je podnikatel povinen plnit. Učiněná nabídka nebo poskytnutá informace společnost zavazuje.
Počítání lhůty určené podle dnů se řídí ustanovením § 605 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a to tak, že lhůta se počítá ode dne, který následuje po skutečnosti rozhodné pro její počátek.
V opačném případě by se mohlo jednat o klamavou obchodní praktiku. Klamavou obchodní praktiku definuje § 5 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Takovou praktikou je jednání podnikatele vůči spotřebiteli, které je v rozporu s požadavky odborné péče a je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil.
Zjištění porušení zákazu klamavé obchodní praktiky může být sankcionováno ze strany České obchodní inspekce, které může spotřebitel podat podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele. Podat podnět je možné prostřednictvím následujícího webového odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.
Vážený pane Pešle,
omlouvám se za opožděnou reakci na tomto portále, situaci jsem s Vámi řešila interně ještě před zveřejněním tohoto podnětu.
Zajistila jsem pro Vás dodatečně možnost využít služby, kterou jste se nakonec rozhodl nevyužít. Ještě jednou se omlouvám za pochybení našeho zaměstnance v případě počítání lhůt, osobně jsem pracovníky důkladně proškolila, aby se situace neopakovala. Pokud situaci považujete za ukončenou, prosím o uzavření případu i zde.
Děkuji za pochopení a přeji pěkný den,
Michaela Petrů
Vedoucí péče o zákazníky
doufám, že se vám mezitím podařilo odstranit tento systémový problém proškolením všech příslušných zaměstnanců zejména po změně nastavení základního pravidla pro poskytování této služby. Pracovnice nesprávný údaj dle všeho opakovaně odečetla ze systému, když mi poté, co jsem chtěl přepojení nebo kontakt na její vedoucí, sdělila, že "je to zbytečné, protože jí to ukazuje systém a ona by mi určitě neřekla nic jiného".
S přáním, aby se vám dařilo lépe
P. Pešl.
Společnost již neprojevila zájem se k případu dále vyjadřovat. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.
V případě potřeby další konzultace se spotřebitel může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.