Dobrý den, vlastním mobilní telefon Sony Xperia M2 aqua zakoupený přes společnost Vodafone. Již jednou (cca před 3 měsíci) jsem ho musela reklamovat protože z ničeho nic přestal fungovat. Jen se vypl a už nešel nastartovat. Reklamace byla uznána - vyměněna základní deska a obnova do továrního nastavení. Nyní jsem poprvé zkoušela s telefonem fotit pod vodou v bazénu. Před tím jsem všechny krytky a gumičky zkontrolovala, focení probíhalo v pořádku, až ke konci začal sám od sebe vibrovat, tak jsem raději přestala a telefon jsem hned pořádně osušila.
I přesto všechno do telefonu zatekla voda (byla vidět za předním i zadním fotoaparátem, značky pro měření vlhkosti také všude zčervenaly). Jelikož se mi to stalo na dovolené v zahraničí a okamžitá návštěva prodejny není možná, i přes to že je telefon s pevnou baterií - oddělala jsem zadní kryt a baterii jsem vyndala aby se telefon nezkratoval a telefon se vysušit. Přitom bylo vlhko i pod krytem a na baterii.
Je možné, že telefon už nebyl vodotěsný kvůli předchozí reklamaci? Stalo se to včera a telefon zatím nechávám raději stále vyschnout. Na pobočku budu moci zajít až ve čtvrtek kdy se vrátím ze zahraničí. Jak Vodafone přistoupí k reklamaci, je možnost že bude uznána?
Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Sony Xperia M2 aqua
Oprava nebo výměna.
Vada by měla být odstraněna způsobem, který odpovídá její povaze. Prodávající je dle stanoviska Nejvyššího soudu ČR, sp. zn. Cpj 40/82, povinen provést záruční opravu s veškerou odbornou péčí takovým způsobem, aby byla vada řádně a beze zbytku odstraněna a prodaná věc nebyla v důsledku výskytu vady ani opravy nijak znehodnocena.
Hezký den, paní Doležalová,
mrzí mě, že musíte telefon opět reklamovat.
Nemůžu ale dopředu předvídat, jak reklamace dopadne. Posoudit to může jen autorizované servisní středisko, kam telefon k posouzení (opravě) pošleme. Určitě vám doporučuji reklamaci přes naši prodejnu uplatnit. Pokud to bude možné, na dobu reklamace vám kolegové zapůjčí náhradní telefon.
Přeji vám pěkný den.
Ondřej Ullmann
Péče o zákazníky
děkuji Vám za reakce. Dnes jsem ihned po návratu z dovolené zašla na prodejnu telefon reklamovat. Ujal se mě nějaký mladý pán, který se zaučoval. Celou situaci jsem mu popsala tak, jako zde v prvním příspěvku. Oznámil mi, že jsem údajně vypáčila zadní kryt a že na toto nemůže být reklamace provedena - tedy na údajné poškození zadního krytu, protože jsem si to udělala sama. Od začátku jsem mu přitom vysvětlovala, že chci reklamovat vodotěsnost telefonu, protože nebyl rozhodně vodotěsný po první reklamační opravě. Zadní kryt jsem opravdu nepáčila, vše jsem před vyjmutím baterie důkladně nastudovala a při oddělávání zadního krytu jsem postupovala pomalu a s citem.
Do telefonu mi zateklo na dovolené, přičemž návrat do ČR a nejrychlejší návštěva prodejny byla možná až za 4 dny - což by po takové době telefon, ve kterém je voda určitě nevydržel. S připojenou baterií by mohl zkratovat a součástky by zkorodovaly. Proto jsem jako nejlepší možnost viděla oddělání zadního krytu a vyjmutí baterie, aby se zamezilo zkratování a telefon mohl lépe vyschnout. Tento postup doporučuje většina opraven telefonů. Nebo jsem postupovala špatně? Jaký by měl být tedy podle Vás postup aby byla bezproblémově uznána reklamace?
S mladým pánem jsme se chvíli dohadovali, protože mi reklamaci stále nechtěl přijmout. Až jsem mu sdělila vyjádření společnosti z těchto stránek, svůj názor přehodnotil a oznámil mi, že to tedy zkusí poslat na reklamaci. Do reklamačního protokolu ovšem napsal, že je telefon po celém displeji poškrábaný (přitom pouze nebyl vyleštěný) a že je na bocích pár ,,ťukánků,, - telefon je přitom zevně téměř nedotčený a je pouze oddělaný zadní kryt.
Po návratu z příjemné dovolené jsem neměla náladu si ještě více kazit náladu pokračující komunikací a dalším dohadováním se s nepříjemným pánem s neprofesionálním přístupem. Podpisem reklamačního protokolu jsme to uzavřeli a prodejnu jsem opustila.
Po této scéně vyhovění reklamace nečekám, nicméně jsem po této zkušenosti ještě více ráda, že od společnosti Vodafone vlastním pouze mobilní telefon a již nevyužívám žádné z jejich dalších služeb.
Pokud věc vykazuje vady, je vhodné ji reklamovat. Bude-li reklamace uznána jako oprávněná má spotřebitel právo požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má spotřebitel právo na bezplatné odstranění vady. Žádat lze namísto uvedených nároků i přiměřenou slevu.
Nebude-li reklamace uznána jako oprávněná, ale spotřebitel bude mít pochybnosti, že jeho reklamace byla vyřízena řádně, bude vhodné výsledek reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena s náležitou péčí, je posudek soudního znalce z oboru. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.
Byla-li během reklamace věc poškozena, může spotřebitel žádat náhradu škody.
Hezký den, paní Doležalová,
telefon Sony Xperia M2 Aqua nemá sundavatelný zadní kryt, proto není vhodné ho rozebírat. Bohužel to může být bráno jako neoprávněná manipulace s telefonem, která může mít vliv na výsledek reklamace. Jak už jsem ale zmínil dříve, posouzení je na autorizovaném servisním středisku. Já to na dálku posoudit nemohu, ani k tomu nemám oprávnění.
Pokud byste v naší prodejně nebyla spokojená s přístupem některého s kolegů, doporučuji to řešit hned na místě s vedoucím prodejny. Zpětně nemůžeme zjistit, co se stalo a zda např. došlo k pochybení apod. Při popisu stavu telefonu musejí být kolegové opravdu pečliví, jednou z možností je si telefon spolu s protokolem např. vyfotit.
Přeji pěkný den.
Ondřej Ullmann
Péče o zákazníky
MT se již vrátil z reklamace, které bylo vyhověno - oprava výměnou zákl. desky (stejně jako u první reklamace). MT byl vybitý, po nabití a zapnutí se přes celý obraz ukazuje zelená čárka z vrchu dolů. Proto je odeslán na třetí reklamaci.
Opět žádáme spotřebitelku o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.