Romana Šišková

#12230Neuznané reklamace, ale zboží opravené

06.09.2016, před 8 lety

Libuše Strmeňova

Dne 31.7.2015 jsme zakoupily tefon 5.3.2016 se projevila první vada chrčí reproduktor-uznana reklamace.2.5.druha reklamace stejna vada -uznana reklamace,Po druhe reklamaci opět chrčel reproduktor a ktomu ještě nam ho poslali s odlepenym displejem tuto vadu zpusobil servis.20.6.2016 opět uznana reklamace vyměna zakladní desky a přilepením LCD modulu.To už jsem žadala o vracení poštovneho ve vyši 750kč ,na ktere mam narok.Do dnešního dne se se mnou nikdo nebaví a nereagují na me emaily a telefon neberou.1.8.2016 odlepení zadního krytu -tuto reklamaci neuznali,ale telefon byl opraveny.29.8.2016 opět chrčí reproduktor -reklamace neuznana ale telefon při aplikacích stale chrčí.
Bohužel nevím co mam dělat ,když ho tam pošlu zpatky tak jen poštovne mě stojí 250kč SR.A nevěřím že my vyjdou vstříc.
Telefon ma byt voděodolny ale bohužel už mam strach ho do vody ponořit.
Žadala jsem o odstoupení kupní smlouvy ale jak jsem psala neda se s nima nijak spojit .Znemožnily my na pul roku užívaní telefonu ,proto jsem si musela koupit novy.Samozřejmě si na opravy nechavali celích 30dní .
Prosím o radu co mužu dělat.

Sony Xperia Z3-white cena 10900kč

Nemam k telefonu duvěru ,bojím se ho ponořit takže nesplňuje moje požadavky k vuli kteremu jsem ho zakoupila.
Chci odstoupit od smlouvy

7.9.2016 10:23, před 8 lety

Uplatní-li spotřebitel reklamaci, posoudí prodávající povahu vady a na základě tohoto posouzení reklamaci buď uzná a vadu odstraní, nebo reklamaci zamítne. Pokud dojde k zamítnutí reklamace, měl by prodejce spotřebitele o svém stanovisku informovat a případně mu nabídnout provedení mimozáruční opravy. Spotřebitel se na základě této informace rozhodne, zda s mimozáruční opravou bude souhlasit, nebo zda si zboží převezme neopravené a bude například kontaktovat soudního znalce a rozporovat zamítavé stanovisko prodejce.

Pokud prodejce vadu bez vědomí a souhlasu spotřebitele odstranil, může spotřebitel trvat na tom, že reklamaci fakticky uznal a je tedy povinen uznat ji i formálně.

Pokud tedy došlo v rámci zamítnuté reklamace výrobku k jeho opravě bez souhlasu spotřebitele, je takový úkon považován za disimulovaný s tím, že se prodejce snaží omezit práva spotřebitele plynoucí ze zákonné úpravy. V každém případě není prodávající oprávněn provádět na zboží jakékoli mimozáruční opravy, a to ani bezplatné. Pokud reklamaci neuzná, není možné bez souhlasu spotřebitele poskytnout mimozáruční servis. Spotřebiteli tím totiž prodávající fakticky znemožňuje rozporovat důvody zamítnutí reklamace a požadovat odstoupení od smlouvy v případě opětovného výskytu vady. Takové jednání ze strany prodávajícího lze považovat za obcházení zákona. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.

Žádat odstoupení od smlouvy a vrácení peněžních prostředků je možné v případě, není-li možné věc řádně užívat pro opakovaný výskyt vady po opravě. V praxi to znamená, že pokud je zboží reklamováno 3x pro stejnou vadu a reklamace byly uznané, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit a požadovat vrácení peněžních prostředků.

Požadovaný způsob vyřízení reklamace je třeba určit při jejím uplatnění. O tomto by měl být spotřebitel řádně poučen prodávajícím (dle § 13 zákona o ochraně spotřebitele). Pokud spotřebitel nebyl informován o svém právu na odstoupení od kupní smlouvy, jde to k tíži prodávajícího (a to i v případě, pokud k vyřízení reklamace byla určena třetí osoba).

Pokud by bylo reklamované zboží v průběhu reklamačního řízení poškozeno, tak se v tomto případě však nejedná o reklamaci, ale o způsob náhrady škody. Tudíž zde nelze použít ustanovení o lhůtě pro vyřízení reklamace. Škodu pak podnikatel hradí v penězích, jen pokud o to poškozený požádá. Jinak se nahrazuje uvedením do původního stavu, tedy opravou.

1.2.2017 06:17, před 8 lety

Podnikatelka byla o podané stížnosti informována, bohužel však dosud neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.

V případě potřeby další konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz