u firmy Mall.cz jsem si zakoupil americkou lednici Bosch na které se objevila prasklina ve vnitřní části. Lednice je v záruce a chtěl jsem jí reklamovat. Při návštěvě ostravské pobočky, kde jsem chtěl nahlásit a sepsat reklamaci mi bylo sděleno, že reklamaci si musím řešit přes servis Bosch. Na můj dotaz, že výrobek jsem koupil u firmy Mall.cz a u ní uplatňuji svůj spotřebitelský nárok mi bylo řečeno, že reklamaci se mnou sepíšou pouze v případě, že ji tu lednici dovezu na prodejnu, jinak nic se mnou sepisovat nebudou. Po dlouhých urgencích mi reklamaci sepsali se sdělením, že papír je stejně neplatný a reklamace je pozastavena do doby než přinesu lednici na prodejnu. Chci se zeptat, zda je tento postup správný. Mám za to, že sepsaní reklamace a vyslaní technika na posouzení by měla být v režii prodejce.
Americká lednice Bosch
Sepsání reklamace a její následné vyřízení v 30denní lhůtě.
Vadné zboží je nutné prodávajícímu či servisu předat za účelem posouzení i odstranění vady vždy, není-li stanoven nebo dohodnut postup jiný (např. návštěva servisního technika u spotřebitele doma).
Spotřebitel má však v takovém případě právo na uhrazení nákladů, které mu vznikly v souvislosti s reklamací. Dle ustanovení § 1924 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, platí, že kdo má právo reklamovat zboží pro vady, náleží mu i náhrada nákladů účelně vynaložených při uplatnění tohoto práva. Sám zákon pracuje s pojmem účelně vynaložené náklady. Těmito náklady se myslí ty nejlevnější možné. Prodávající má povinnost proplatit kupujícímu pouze nejlevnější možný způsob dopravy. Náhradu nákladů má právo spotřebitel žádat po prodávajícím. K žádosti je třeba přiložit doklady potvrzující výši nákladů. Typickými náklady jsou např. poštovné či náklady na dopravu.
Právo je nutné uplatnit do 1 měsíce po uplynutí lhůty určené pro vytknutí vady, tedy u spotřebního zboží zakoupeného v obchodě nejpozději do 25 měsíců od převzetí, jinak hrozí, že soud spotřebiteli právo nepřizná, pokud prodávající namítne neuplatnění práva včas.
Platí, že práva z vady se uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena, jinde např. v servisu jen tehdy, pokud tak určil prodávající a informoval o tom spotřebitele. Má-li však spotřebitel servis dál než prodejnu, je oprávněn reklamovat u prodávajícího. Ale i tak doporučujeme vždy se dohodnout s prodávajícím na způsobu uplatnění reklamace. Jestliže prodávající např. nabídne odvezení zboží zdarma, bude pak oprávněně odmítat uhrazení nákladů na jiný způsob dopravy. Je-li nutné věc dopravit vlastním autem, je třeba použít na vypočtení nákladů předpisy o poskytování cestovních náhrad v pracovněprávních vztazích.
Vážený pane Tkačíku,
v případě, že uplatňujete reklamaci, můžete výrobek dodat k nám, na reklamační oddělení, nebo reklamaci vyřídit s autorizovaným servisním střediskem.
Pokud se zákazník rozhodne uskutečnit reklamaci přes autorizovaný servis, je potřebné, aby si s daným servisem domluvil případnou návštěvu technika.
Jestliže technik nedokáže opravit výrobek na místě, zajistí odvoz zboží do servisu a to v případě, že se oprava bude vztahovat v rámci zákonné záruky (vada nebude v rámci mechanického poškození).
V případě, že nám budete výrobek dovážet na reklamační oddělení, máte samozřejmě nárok na proplacení nákladů (pohonné hmoty). V tomto případě je potřebné nás nejdříve o této skutečnosti informovat e-mailem a kolegové Vás poté kontaktují s vyjádřením schválení. V rámci proplacení částky se počítá trasa z adresy, kam bylo zboží doručováno, a na nejbližší místo pro doručení zboží k nám.
Pokud byste zasílal výrobek přepravní společností, jsou Vám náklady proplaceny, ale nejnižší nutné.
Ve všech případech dochází k proplacení až ve chvíli, kdy je reklamace vyřízena a uznána.
V případě, že uskutečníte registraci reklamace přes naše webové stránky, 30 denní zákonná lhůta běží až ve chvíli, kdy obdržíme zboží u nás fyzicky.
Prosím, kontaktujte mne do e-mailu overeno@mall.cz s bližšími informacemi a postup kolegů prověříme.
Děkuji za pochopení.
S přátelským pozdravem,