KODELA s.r.o.

#12398Neuznání reklamace telefonu s odůvodněním "zatečený kapalinou"

4 měsíce 27 dnů 2 hodiny

19.09.2016, před 8 lety

Pavel Kocián

Dne 9.5.2016 jsem na stránkách www.mobilpolis.cz objednal telefon LG D802 Optimus G2 16GB, černá, který mi přišel následující týden poštou avšak ve variantě 32GB. Bohužel jsem jej neměl v prvních 14 dnech čas řádné otestovat až na dovolené jsem zjistil, že gps chytá velmi slabý signál a je pro zaměření nepoužitelná (přesnost okolo 100m) a po stažení videí z telefonu jsem zjistil, že stabilizátor fotoaparátu skáče mezi krajními polohami obraz je z toho důvodu rozklepaný. Navíc se telefon při delších hovorech začal vypínat. Dne 10.6.2016 jsem jej proto zaslal na reklamaci odkud mi dne 29.6.2016 přišlo zamítnutí reklamace, kdy v odpovědi je napsáno pouze "zatečený kapalinou" s čímž jednoznačně nesouhlasím.

LG D802 Optimus G2 (objednaný 16GB dodaný 32GB) - na záručním listě není uvedeno imei 357246053909857

vrácení peněz tj. 5580,-Kč

Na stránkách MobilPolis je jako provozovatel uvedena firma KODELA s.r.o., nicméně na faktuře i reklamačním listu je firma BRD COMPANY s.r.o. IČ 03034399

19.9.2016 11:24, před 8 lety

Prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Projeví-li se na zboží vada během 6 měsíců od převzetí věci, tak jako v tomto případě, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že zboží bylo vadné již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající. Ten by měl zejména prokázat, pokud reklamaci zamítá, že zboží bylo při převzetí bez vad, nebo prokázat, že tato konkrétní vada byla způsobena spotřebitelem a tím vyloučit, že byla na zboží přítomna při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.

Pokud prodávající opak neprokáže, spotřebitel může trvat na řádném vyřízení reklamace a požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má spotřebitel právo na bezplatné odstranění vady. Žádat lze namísto uvedených nároků i přiměřenou slevu.

Odpovědnost za vady se dle občanského zákoníku nevztahuje na běžné opotřebení věci dle § 2167 písm. b) a na mechanické poškození výrobku spotřebitelem dle § 2170. Prodávající tedy neodpovídá za vady, které vznikly samotným zapříčiněním spotřebitele. Reklamaci může prodejce zamítnout, avšak pouze z výše uvedených zákonných důvodů. Zamítavé stanovisko k reklamaci musí být vždy náležitě odůvodněno, aby je případně spotřebitel mohl za pomoci znalce, popřípadě v soudním řízení rozporovat.

V případě neúspěchu při rozporování reklamace se může spotřebitel obrátit na nezávislého odborníka, jímž je soudní znalec. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci

Pokud by ani znalecký posudek ve prospěch spotřebitele prodávajícího nepřesvědčil, bude se muset spotřebitel svého práva domáhat soudní cestou. Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má také možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).

Doporučujeme spotřebiteli upozornit orgán dozoru v oblasti práv spotřebitele na používání klamavé obchodní praktiky při prodeji výrobků spočívající v nejasné a zavádějící informaci o subjektu prodávajícího, který je povinen případně nést odpovědnost za vady zboží. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.

15.2.2017 13:37, před 8 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.