telefon byl již několikrát reklamovaný a z toho 3x reklamace uznána. Byla to pokaždé jiná vada. Tudíž u čtvrté vady jsem podala žádost o odstoupení od kupní smlouvy.
Třetí uznaná reklamace se týkala nefunkčnosti hlavní kamery. Zaměstnanec T-Mobilu, než to poslal na reklamaci, udělal tovární nastavení, aby se potvrdilo, že vada tam opravdu je. Vada se potvrdila a telefon byl servisem opraven a reklamace byla uznána. Dva dny po vyzvednutí telefonu na prodejně se mi chyba objevila znovu. Byl to ten samý problém. Automaticky jsem dala telefon do továrního nastavení, abych se ujistila, že ta chyba tam opravdu je a potvrdila se. Šla jsem tedy na prodejnu s tím, že žádám o odstoupení od kupní smlouvy, k tomu jsme ještě připsali další vadu. Ta se týkala nefunkčnosti nabíječky. Po 14 dnech mi přišlo vyrozumění. Žádost na odstoupení mi bylo zamítnuto a příslušenství bylo opraveno. Bylo mi řečeno, že se jim vada hlavní kamery neprojevila jen chyba nabíječky. Jejich postupu nerozumím. Paní na prodejně mi udělala tovární nastavení a chyba tam byla, v servisu nikoli. Byl to ten samý postup jako u předchozí reklamace a jednou se chyba projevila, reklamace byla uznána a po druhé nikoli.
Podle obchodního zákoníku reklamované příslušenství není vadou vztahující se na odstoupení od smlouvy, podle občanského ano, protože je to součást balení.
Myslím se, že tak jako tak mám právo na odstoupení od kupní smlouvy. Ale asi záleží na povaze prodejce.
Samsung Galaxy S5 mini
Odstoupení od kupní smlouvy a vrácení peněz
Odstoupit od spotřebitelské kupní smlouvy je možné v případě, pokud nelze vadu na věci odstranit opravou, výměnou součásti nebo dodáním nové věci. Odstoupit od smlouvy je možné také v případě, pokud spotřebitelka nemůže věc řádně využívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3388/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-z-duvodu-opakovani-vady-ci-pro-vetsi-pocet-vad).
O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci. Vada se může projevit i na příslušenství k věci, které bylo předmětem kupní smlouvy (např. originální nabíječka dodávaná prodávajícím k mobilnímu telefonu). V praxi se za důvod pro odstoupení od kupní smlouvy pro vyšší počet vad považuje také, pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady (reklamace tedy byla před tím třikrát uznána pro různou vadu). Pokud spotřebitelka odstoupila od smlouvy ze zákonného důvodu, je společnost povinna toto respektovat. Neučiní-li tak, má spotřebitelka možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz. Nebude-li mimosoudní řešení sporů úspěšné, může se spotřebitelka svého práva domáhat soudní cestou.
Společnost T-Mobile Czech Republic a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů a nadále je ochotna s nespokojenými zákazníky komunikovat pouze prostřednictvím své infolinky a oddělení stížností. Případný spor by mohl být řešen pouze před Českým telekomunikačním úřadem, nikoliv prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz, která je založena na principu dobrovolnosti.