Dobrý den, dne 23.08.2016 jsem reklamoval mobilní telefon Sony Xperia Z1 Black, který byl zakoupen 28.11.2014.
Protokol pro záruční reklamaci R000076828 .
Na telefonu přestalo fungovat boční tlačítko odemykání přístroje, jinak byl telefon v naprostém pořádku. Po připojení nabíječky telefon bez problému fungoval a nebyl nijak jinak poškozený ale po uzamčeni byl nepoužitelný bez opětovného připojení na nabíječku tak aby se rozsvítil display.
Pří převzetí telefonu k reklamaci zaměstnanec telefon zkontroloval ze všech stran, odklopil všechny 3 vodotěsné kryty a zkontroloval celkový stav přístroje jak je uvedeno v reklamačním protokolu.
Zhruba po dvou týdnech se telefon vrátil z reklamace s tím že byla zamítnutá z důvodu že je přístroj ohnutý.
Když jsem přišel znovu na prodejnu, telefon byl doopravdy ohnutý a z boku telefonu kde se vkládá simkarta byl hliníkový rám telefonu taky poškozeny. Telefon jsem odmítl převzít protože při přijetí na reklamaci byl v naprostém pořádku až na lehké oděrky z běžného používání. Personál prodejny mi ochotně doporučil v žádném případě telefon neprěbýrat a ručně do reklamačního protokolu dopsaly že telefon vykazuje poškození které nebylo při přijmu k reklamaci s tím že to znovu pošlou na reklamaci.
Po dalších 3 týdnech jsem volal na zákaznickou linku kde mi bylo řečeno že od počátku reklamace uběhlo již vice než měsíc,nikdo mne nekontaktoval a mám nárok na vrácení peněz. Požádal jsem je aby kontaktovali prodejnu zda je telefon opraveny a informuji mne.
Asi po dvou hodinách mi volali z Olomoucké pobočky že reklamace byla opět zamítnutá a že telefon mají již na prodejně.
Na prodejně jsem si nechal zavolat vedoucího pobočky pana Tomáše Rozsívala abych se domluvil co mam dal dělat když mi byl telefon poškozen a teď je naprosto nepoužitelný a reklamace byla zamítnuta.
Vedoucí prodejny mi zdělil že mam smůlu a můžu si ho nechat opravit na vlastní náklady i když byla reklamace zamítnutá protože byl telefon poškozený a to až po přijení k reklamaci.
Dále měl nemístné připomínky že jsem si do reklamačního protokolu sám dopsal že byl telefon poškozený a to i přesto že to samé mají založené ve svých dokumentech a na všech dokumentech je podpis zaměstnance a razítko pobočky. Založený protokol si poté přečetl a když už nevěděl co říct, začal s tím že jsem zaměstnance k tomu mohl donutit a že ho vůbec nezajímá co je tam napsané.
Na to jsem reagoval že tuhle situaci budu muset řešit přes Českou obchodní inspekci a právní cestou a pan vedoucí na mně začal zvyšovat hlas a přibližovat se čím dal tím blíž ke mne s tím že ho to nezajímá, ať si dělám co chci a že on říká " Tady se nic nepoškodilo a nic vám nedáme beztak jsi to udělal sám a podobné řeči .
Na argumenty že se to mohlo stát při přepravě nebo kdykoliv během doby reklamace odpověděl že je to nemožné a že kdyby se to stalo mu tak on by nic nereklamoval a automaticky by si vzal na prodejně novy telefon.
Prosím o radu a nebo o pomoc řešení téhle situace kdy mi doma leží nepoužitelný telefon za bezmála 10 000 Kč
Sony GSM Experia Z1 Black / Model - C6903 / imei: 35977305-898756-0
Vrácení peněz, nebo výměna zboží.
Co se týče zamítnuté reklamace telefonu, doporučujeme spotřebiteli postupovat následujícím způsobem: Pokud by ani znalecký posudek ve prospěch spotřebitele prodávajícího nepřesvědčil, bude se muset spotřebitel svého práva domáhat soudní cestou. Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má tedy možnost obrátit se na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).
Co se týče poškození telefonu v rámci reklamačního řízení, předvídá řešení takové situace § 2944 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který upravuje škodu na převzaté věci. V tomto případě prodejce převzal od spotřebitele věc k reklamaci a od té chvíle byl odpovědný za to, že s věcí bude nakládáno tak, aby na ni nedošlo ke škodě. Pro účely potvrzení stavu věci v okamžiku předání do reklamace je možné vycházet právě z předávacího protokolu od prodejce, kde by měl být právě stav věci popsán a jeho případné poškození uvedeno. Případně je možné použít i svědeckou výpověď či jakýkoli jiný způsob doložení stavu telefonu při předání. Tato odpovědnost jde z pohledu spotřebitele za prodejcem a náhradu škodu tak bude spotřebitel uplatňovat u něj, nikoli u servisu. Ze zákona tedy odpovídá za poškození, ztrátu nebo zničení věci ten, kdo ji převezme za účelem splnění své povinnosti ze smlouvy. Není rozhodné, jak ke škodě došlo, jestli někdo porušil povinnost nebo ne, zda se tak stalo při vlastním plnění závazku nebo při přepravě či skladování věci.
V tuto chvíli je tedy třeba u prodejce uplatnit žádost o náhradu škody na převzaté věci, přičemž následnou povinností prodejce je bud uvést věc do předešlého stavu (tedy opravit) anebo pokud to není možné či o to spotřebitel požádá, nahradit vzniklou škodu v penězích. Vyčíslit tuto škodu může spotřebitel vlastním odhadem (nejlépe odpovídající nákladům na opravu) s tím, že pokud by mezi spotřebitelem a prodejcem na této výši nevznikla shoda, lze nechat vypracovat znalecký posudek.
Doporučujeme trvat na náhradě škody. Spotřebitel může ještě před podáním žaloby k soudu naposledy vyzvat svého dlužníka, k dobrovolnému splnění. Předžalobní výzvu je žádoucí doručit druhé straně prokazatelným způsobem, nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou. Ve znění výzvy uvést přiměřenou lhůtu k plnění. Poskytnutá lhůta však podle zákona nesmí být kratší než sedm dnů.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.