Apple Czech s.r.o.

#12581Klamání a podání nepravdivých informací

4 měsíce 18 dnů

03.10.2016, před 8 lety

Jirka Janeček

Ve čtvrtek 29.10. jsme navštívil prodejnu iWant v Karlových varech, kvůli reklamaci téměř rok starého Iphonu 6. Reklamace byla vyřizována vedoucím prodejny Stanislavem Pavláčkem, který ovšem mou reklamaci zamítl na základě toho že nemám nárok na reklamaci u jejich společnosti, jelikož sem telefon nezakoupil v IWantu. Upozornil sem pana Pavláčka, že jsem si na oficiálních internetových stránkách společnosti Apple, po zadání výrobního čísla telefonu ověřil, že roční záruka na mé zařízení stále platí a a nebyla žádným způsobem zrušena. Nicméně vedoucí prodejny bez jakého kolik prohlédnutí telefonu a zkontrolování výrobních a indentifikačních čísel konstatoval, že můj telefon je ,,nelegálně dovezen ze zahraničí´´ a nemám nárok na uplatnění reklamace. Po odchodu z prodejny jsem využil zákaznickou linku Apple, kde mi odborným pracovníkem bylo zděleno a zkontrolováno, že mám veškeré právo na uplatnění roční záruku u společnosti a v prodejně mi byly podány lživé a nesprávné informace.

Apple iPhone 6 16gb, zakoupen 5.10. 2015

Omluva od zaměstnance iWantu Stanislav Pavláčka, za udání nesprávných informaci a za neprofesionální a nekorektní jednání.

4.10.2016 10:23, před 8 lety

Samotné uplatnění reklamace (subjekt a místo, kde uplatnit reklamaci), vedle občanského zákoníku řeší podrobněji ještě zákon o ochraně spotřebitele č. 634/1992 Sb, konkrétně ustanovení § 19 odst. 1. Spotřebitel zboží reklamuje zásadně u prodávajícího, u kterého byla věc koupena (uzavřena kupní smlouva), případně v jeho provozovně, kde to dovoluje povaha prodávaného sortimentu, nebo v sídle obchodníka či na obvyklém místě jeho podnikání. Pokud to má kupující blíže do záručního servisu, který je uveden v potvrzení či v záručním listu, může se pak obrátit i tam. Servis musí rovněž provést opravu ve stejné lhůtě, jako by to podle zákona musel udělat prodejce.

Za vyřízení reklamace odpovídá vždy přímo prodejce výrobku, tedy subjekt, se kterým spotřebitel uzavíral kupní smlouvu. Servis (výrobce, dodavatel) není smluvním partnerem spotřebitele a má případně oprávnění pouze k odstranění závady, nemůže spotřebiteli vrátit peníze, ani vyměnit výrobek či jeho součást za nový, bezvadný, nýbrž standardně vystavuje pouze potvrzení, zda vznikl nárok na bezplatnou opravu, dodání nové věci bez vad, případně odstoupení od smlouvy.

21.2.2017 19:26, před 8 lety