Byla jsem neoprávněně zařazena k černým odběrum a dostala fakturu na 256000 za rok.Hodiny se prý zastavily,poslaly je na expertýzu a ta ukázala že byl do nich zásah.To vše se odehráva bez mé učasti,ani mi nebylo umožněno být u výměny hodin a zapsat si stav.Hodiny jsou umístěny na ulici a tak na neštastnem místě,že ikdyž jsem doma tak ani nevím že tam někdo je.Věřte mi prosím,alespon vy,opravdu jsem nic neudělala,energetiky to ale nezajímá.Napsala jsem již 2 dopisy,ale stále trvají na svém.Ja nejsem ochotna platit za něco co jsem neudělala a navíc tato škoda jim nemohla být zpusobena,jen mají nesmyslne tabulky a paragrafy a jsou velmoc a ja cítím jen bezmoc a ponížení.Nevím co se stalo,ale je to nějaký strašný omyl.Vždy jsem platila včas,zálohy nesnižila nic je nezajimá.Paradoxem je ,že ten rok jsme pořídili krbová kamna,abychom ušetřili.Tím Vás moc žádám o pomoc je to pro mě opravdu psychicky náročné.Děkuji Havlíková
me zakaznické čislo u energetku je.0011213178
Chtěla bych jen novou rozumnou fakturu na rozumnou částku.Vím že jsem měla hodiny lépe hlídat a já tam šla jen jednou za rok.Jsem ochotna zaplatit celý rok,jako v jiných letech a i snad ten jejich rozbor hodin,ikdyž je to jejich majetek,ale stalo se.Víte muj plat činí 10000 KORUN.Raději at mě snad zastřelí
Neoprávněným odběrem ve smyslu energetického zákona je odběr měřený měřicím zařízením, které prokazatelně nezaznamenalo odběr nebo zaznamenalo odběr nesprávně ke škodě provozovatele přenosové soustavy nebo provozovatele příslušné distribuční soustavy , v důsledku neoprávněného zásahu do tohoto měřicího zařízení nebo do jeho součásti či příslušenství nebo byly v měřicím zařízení provedeny takové zásahy, které údaje o skutečné spotřebě změnily. Pokud dojde k neoprávněnému odběru, není povinností provozovatele přenosové soustavy nebo provozovatele příslušné distribuční soustavy zjišťovat, jak k němu došlo.
Dle §49 odst. 6 energetického zákona však musí zajistit jednotlivé části měřicího zařízení proti neoprávněné manipulaci. Pokud se tedy prokáže, že byla tato povinnost porušena, nemůže být po majiteli konkrétního měřícího zařízení nárokována náhrada škody.
Dle prováděcích předpisů týkajících se měření plynu a elektřiny se provede výpočet náhradních údajů o spotřebě nebo dodávce plynu a o jejím průběhu při nedostupnosti údajů zaznamenaných měřicím zařízením stanovením odhadu náhradních údajů o spotřebě nebo dodávce plynu v souladu s právním předpisem, kterým se stanoví pravidla trhu s plynem (vyhláška č.365/2009 Sb.).
Při neoprávněném odběru plynu nebo elektřiny určí neoprávněně odebrané množství provozovatel přepravní soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy na základě změřených nebo jinak zjištěných prokazatelných údajů o neoprávněném odběru. V případech, kdy nelze zjistit skutečné množství neoprávněně odebraného plynu podle odstavce 1, stanoví provozovatel přepravní soustavy nebo provozovatel distribuční soustavy množství neoprávněně odebraného plynu pro stanovení výše náhrady škody výpočtem podle výše uvedeného.
Jestliže byl plynoměr úmyslně poškozen třetí osobou a došlo k neoprávěnnému odběru touto osobou, jedná se o trestný čin krádeže. Na základě trestního oznámení bude toto předmětem vyšetřování policie.
Společnost ČEZ Distribuce, a. s. se rozhodla nevyužít službu VašeStížnosti.cz pro řešení sporů se svými zákazníky. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
V případě zájmu o doporučení dalšího vhodného postupu kontaktujte poradenskou linku na telefonním čísle 299 149 009.