Drahá banko. V cizí zemi jste mě doslova odřízli od mých peněz. 18. září jsem odletěla do USA jako turistka na tři měsíce, s cca 400 dollary v hotovosti a mou platební kartou. Následující týden jsem maximálně jednou či dvakrát kartu použila při platbě a pak se vyskytly problémy, kdy mi kartu nevzali v několika obchodech a restauracích. Když už se to poněkolikáté opakovalo, musela jsem vám napsat email, co se proboha děje. Vaší odpovědí bylo, že jste mi zablokovali z bezpečnostních důvodů kartu.
1) Protože logicky v USA používám americké číslo, abych neplatila jako příjemce hovorů a sms z ČR strašné částky, nebyla jsem v dosahu vašich kanceláří, které by mi daly vědět, že jste mi kartu zablokovali. 24. září, když se opakovaně nedařilo kartu využít, jsem vám napsala email - kdybych tak neučinila, nic nevím! Proč mi vaše banka nebyla schopná aspoň emailem sdělit po několika dnech, že má karta nefunguje z toho a toho důvodu?!
2) Pobočka, i když jsem zdůraznila, že telefonická komunikace z USA do ČR je velmi drahá, se mnou odmítla komunikovat přes email nebo jakýkoliv jiný způsob (existuje Skype, WhatsApp, Facetime, víte?) a musela jsem chtě nechtě volat, přičemž hovor ze začátku vedený automatem mě stál kolem 500ti korun. Pán na infolince po vyřízení mé nové karty řekl, že kartu pošlou okamžitě a urychleně, protože to je nestandartní situace a budou se mi snažit co nejdřív pomoci.
Do té doby, než jsem měla ale obdržet svou kartu, jsem byla jako turista v USA zcela odkázána na svou hotovost. Nedokáži si představit, co by se stalo, kdybych tu byla bez přítele a jeho rodiny. Jako k zákazníkovi jste se ke mě zachovali zcela absurdně. A proč toto píšu.
Protože je to už šestý týden, co jsem bez funkční karty. Neúnosné, nepřípustné! Mám tu v USA být do poloviny prosince!!! Má bankovní poradkyně, K. B., mi naprosto odmítá sdílet informace o zásilce, která je podle ní stále na cestě! Nemohu zásilku sledovat, domlouvat se s dopravci na tom, abych se ke kartě a PINu k ní opravdu dostala!
V této doslova příšerné situaci chtěla osobně v ČR pomoci má matka, která včera, 24. října volala na vaši infolinku a ptala se na možnosti, které máme. Tam jí sdělili, že já mohu napsat email své bankovní poradkyni, kde bych ji poprosila, aby kartu, která je již na cestě, zablokovali a vydali mé matce novou i s PINem rovnou na pobočce. To všechno by pak má matka poslala poštou a během maximálně deseti dnů bych měla opět pod kontrolou své peníze a mohla v zahraničí samostatně fungovat. Není to ironie, že by nakonec byla má matka rychlejší než celý systém Unicredit bank?! Chování sl. B. a jejího kolegy bylo pak na telefonu v pobočce k mé matce následující: Protože sl. B. mluvila pro mou matku moc rychle a se silným přízvukem, matka jí nerozumněla. Slušně ji požádala, zda by nemohla mluvit pomaleji, že má pro ni moc silný slovenský přízvuk. Slečna B. jí prakticky ihned zavěsila telefon, přičemž zpět mé matce zavolal její kolega a popřel vše, co se má matka dozvěděla na infolince UniCredit Bank. Řekl, že postup musí být opět takový jak je u vás "standartní", tedy kartu co je na cestě zablokovat, do deseti dnů vystavit novou i s PINem a pak odeslat např. mé matce, která by pak mohla vše odeslat do USA. Jen proces mezi mou matkou a bankou by opět mohl zabrat více jak dva týdny, než by se dočkala PINu a poté i karty.
Jak můžete podávat zákazníkům dvojí informace?! K čemu vůbec máte informační linku, když na pobočce vypadá realita úplně jinak?! Díky tomuto pokusu o nápravu své situace jsem se dozvěděla, že po mém prvním telefonátu na pobočku do ČR v září má karta vlastně neodešla z ČR hned, jak mi bylo řečeno a přislíbeno, ale až 4.10. Má bankovní poradkyně - K. B. - mi stále tvrdí, že jde o standartní dobu odesílání karty do zahraničí. Jestli tento proces je stále standartní, tak všichni žijeme v jiném světě.
Vy jste mi na konci září zablokovali kartu. A já za to - doslova - platím jak mourovatá. Kdybych se rozhodla cestovat po Státech a vy mi takto bez jakékoliv informace (kterou jste jednoduše mohli napsat na můj email, který máte k dispozici, protože mi posíláte nabídky !!!), zablokovali kartu, jsem naprosto vyřízená, bez peněz a na mizině. Dodnes u sebe nemám svou kartu, přivezená hotovost je pryč a já musím žít na půjčkách v hotovosti. Jak si tohle představujete?! Protože mám štěstí, že tu mám zázemí s americkou rodinou, mohu své peníze odeslat na americký účet. Má bankovní poradkyně aspoň v tomto bodě nebyla absurdně k ničemu a řekla, že mi strhnutý poplatek za odeslání platby vrátí. Stejně tak si ale poplatek strhne banka mého přítele - a jsme zase o koruny lehčí, díky vám.
Platební karta a PIN kód
Takže bych byla ráda za co nejrychleji vyjádření. Jak hodláte tuto situaci, tento Absurdistán, řešit? Pořád vám přijde standartní doba šesti týdnů, kdy mě necháváte v USA bez kreditní karty, vy, má banka, která jste mě o ni připravila? Pořád nehodláte řešit situaci svého zákazníka? Jak mi hodláte do Států konečně dopravit mou kartu s PINem?
Už jednou jsem tento rok cestovala do USA a všechno bylo v pořádku - v té doby jsem si vás jako banku nemohla vynachválit a nedala bych na vás dopustit, na různých pobočkách mi pomáhali s mými dotazy, vše bylo bez potíží. Teď jste ale prokázali, že jste naprosto nepružní, nemáte zájem a nehodláte pomoci své klientce, která je doslova díky vám v nesnázích - a ještě má kvůli vaší bance jen výdaje. Do mého návratu zbývají už "jen" dva měsíce a nevím, co by se mělo stát, abych do svého příletu nezměnila nároz ohledně přestupu k jiné bance.
Dle § 100 odst. 1 písm. a) zákona o platebním styku a dle Produktových obchodních podmínek pro vydávání a používání platebních karet UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. je společnost oprávněna provést blokaci platební karty, existuje-li podezření na neautorizované nebo podvodné použití karty.
Společnost je povinna před zablokováním platebního prostředku, nebo není-li to možné, okamžitě poté, informovat dohodnutým způsobem (jak bylo sjednáno ve smlouvě) spotřebitelku o zablokování platební karty a o důvodech zablokování. To neplatí, jestliže by poskytnutí těchto informací mohlo zmařit účel zablokování platebního prostředku nebo bylo v rozporu s jinými právními předpisy. Jakmile pominou důvody zablokování platební karty, je společnost povinna platební kartu odblokovat nebo ji nahradit novou platební kartou.
Pokud společnost blokuje platební kartu v rozporu s § 100 zákona o platebním styku, dopouští se správního deliktu, za který jí může být udělena pokuta. Dohled nad dodržováním této povinnosti provádí Česká národní banka.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.