zakoupil jsem u společnosti Mironet batoh na notebook, který mi byl doručen kurýrní službou. Batoh byl zabalený v lepence a potažený černou strečovou fólií. Balíček měl tvar velké obdélníkové obálky, přičemž lepenka byla jen na přední a zadní straně. Batoh byl v obálce zmáčknut "jako textil". Na bočních překladech se strečová fólie dotýkala přímo zboží. To však nebylo na pohled ani omak patrné. Při rozbalování z boční podlouhlé strany pomocí nůžek došlo k poškození zboží na jemné síťce batohu. Rozbalování jsem prováděl pomalu a opatrně, ihned když jsem tuto skutečnost zjistil, přestal jsem rozbalovat. Zboží je tedy stále v originálním obalu černé fólie jen s naříznutím na jedné straně. Je možné takto poškozené zboží z důvodu špatného balení (bez upozornění jak řádně rozbalit balení) reklamovat?
Děkuji za odpověď.
Lubomír Kaplan
chci vyměnit zboží
Práva z vadného plnění není možné uplatnit, pokud spotřebitel vadu sám způsobil. V daném případě bude rozhodující, zda spotřebitel mohl při vynaložení náležité péče zboží vybalit bez toho, aby jej poškodil. Pokud by bylo poškození zboží způsobeno nevhodným obalem, jedná se o vadu, za kterou by odpovídal prodávající.
Pokud se vada projeví v prvních šesti měsících od převzetí, má se za to, že zboží bylo vadné již při převzetí. Toto je takzvaná vyvratitelná právní domněnka. Pro její vyvrácení musí prodávající uvést velmi silné a přesvědčivé argumenty (např.: odborný posudek).
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.