Allegro Retail a.s.

#13041Odstoupení od kupní smlouvy

5 měsíců 21 dnů 20 hodin

03.11.2016, před 8 lety

Lucie Chmelová

Produkt jsem koupila ve společnosti MALL dne 13.10.2014. Produkt jsem před měsícem reklamovala pro 4 různé vady. Do reklamačního formuláře bylo uvedeno vyřízení reklamací výměnou za nový kus jejich zaměstnankyní i když jsem žádala vrácení peněz.
Avšak v jejich formuláři je uvedeno - oprava či nový kus. Žádná jiná volba není, takže ani zaměstnanci na pobočkách nemají jiné možnosti volby.

Můj dotaz zní, zda mám nárok na odstoupení od smlouvy-vrácení peněz, když mi vyřídili reklamaci výměnou za nový kus.

Již jsem několikrát kontaktovala emailem společnost MALL, že bych ráda odstoupila od kupní smlouvy s odůvodněním, že pokud mi poskytli nový kus zboží, tak se jednalo o neodstranitelnou vadu- podstatné porušení kupní smlouvy a mám tím pádem i na odstoupení od smlouvy.

Případnou korespondenci Vám mohu přeposlat.

mobilní telefon IPHONE 4S, 8GB, bílá barva

Chci odstoupit od kupní smlouvy-vrácení peněz.

4.11.2016 08:35, před 8 lety

Spotřebitel má právo od smlouvy odstoupit v případě, že se na zboží vyskytne větší počet vad najednou. Podmínkou je, že nelze věc pro větší počet vad řádně užívat. Vedle vrácení peněz může spotřebitel požadovat i dodání nové věci nebo výměnu jen její součásti, ale také nechat vadu či vady odstranit opravou. Z judikatury se obvykle dovozuje, že důvodem k odstoupení od smlouvy je čtvrtý výskyt různé vady, případně skutečnost, že věc vykazuje najednou minimálně tři vady. Vždy je však třeba posuzovat každý případ individuálně.

V daném případě však spotřebitel musí prokázat, že jako způsob řešení reklamace požadoval odstoupení od smlouvy, ale například na základě chybného poučení zaměstnance servisu tuto volbu neučinil. Požadovaný způsob vyřízení reklamace je třeba určit při jejím uplatnění. O tomto by měl být spotřebitel řádně poučen prodávajícím (dle § 13 zákona o ochraně spotřebitele). Pokud spotřebitel nebyl informován o svém právu na odstoupení od kupní smlouvy, jde to k tíži prodávajícího (a to i v případě, pokud k vyřízení reklamace byla určena třetí osoba).

21.11.2016 16:51, před 8 lety

Vážená paní Chmelová,

je mi líto, že máte problémy se zakoupeným zbožím.

Celou situaci jsem konzultovala s vedoucími pracovníky reklamačního oddělení a prověřili jsme způsob vyřízení.

Bohužel z naší strany Vám musím zamítnout žádost v rámci vrácení peněz a uznat Odstoupení od kupní smlouvy.

Jak Vás již pracovnice reklamačního oddělení informovala, z naší strany došlo k vyřízení reklamace v zákonné lhůtě.
V tomto případě nám dává nový občanský zákoník mimo jiné nárok, dle § 2106, poskytnout Vám výměnu dodáním nové věci. Toto jsme také učinili.
Při neodstranitelné vadě si na reklamačním protokolu můžete vybrat ze dvou variant řešení, tj. nový kus nebo vrácení peněz. Tuto volbu našim zákazníkům poskytujeme a k vybrané variantě přihlížíme, i když je dle občanského zákoníku způsob vyřízení reklamace na prodejci.

Je mi to líto, ale bohužel Vám nemohu ve Vaší žádosti vyjít vstříc.

V případě jakýchkoliv dotazů se na mne neváhejte zpětně obrátit do e-mailu, který je níže uveden.

Děkuji Vám za pochopení a přeji hezký den.

S pozdravem,

Kristina Svatíková
overeno@mall.cz

22.11.2016 08:59, před 8 lety

Lucie Chmelová

Dobrý den paní Svatíková,

děkuji Vám za odezvu. Jak jsem již několikrát kontaktovala Vaši kolegyni H.B. tak jsem nedostala na výběr z těchto dvou možností. ( nový kus či vrácení peněz)
Toto jsem několikrát zmiňovala a její odpověď emailem dne 3.11., kterou vkládám níže, mi nepřijde ke spotřebiteli z Vaší strany korektní. Přeci nebudu sama něco dopisovat propiskou. Nebyla jsem seznámena se svými právy a možnostmi, jak uvádí výše dTest.
Sama Vaše kolegyně uznala, že tato možnost vyřízení nebyla.

Text emailu ze dne 3.11. z Vaší společnosti MALL,
Kolonky na reklamačním listu jsou uvedeny pro přehlednost, jinak je na listu dostatek místa k tomu, aby na něm zákazník uvedl svůj požadavek.

Znovu musíme trvat na svém původním rozhodnutí, a to, že Vaše reklamace byla vyřízena v souladu se zákonem.

Způsob vyřešení reklamace je na prodejci a reklamované zboží je připraveno na pobočce k vyzvednutí.

Berte, prosím, tuto zprávu jako naše konečné vyjádření

Prosím tedy o vyjádření.

Děkuji Chmelová

22.11.2016 13:06, před 8 lety

Volba způsobu vyřízení reklamace není na prodávajícím, neboť se jedná o právo spotřebitelky. Spotřebitelka rozhoduje, jakým způsobem bude reklamace vyřízena. Při rozhodování je však omezena zákonem. Domáhat se nápravy může tedy pouze v mezích zákona.

Pokud nebylo možné zboží užívat pro větší počet vad, má spotřebitelka dle § 2169 odst. 2 občanského zákoníku právo na dodání nové věci, výměnu součástí věci, žádat přiměřenou slevu nebo odstoupit od smlouvy. Je tedy na spotřebitelce, který z výše uvedených způsobů nápravy si zvolí. O možném způsobu nápravy musí být spotřebitelka poučena. Pokud tak prodávající neučiní, jde to k jeho tíži.

Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vývoj případu reagovat.

25.4.2017 10:28, před 8 lety

Společnost již neprojevila zájem se k případu dále vyjadřovat. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít.

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.