9.11. 2016 mně přišel email o nabídce palivového dřeva s dopravou po celé ČR zdarma. Na webu www.nakupdreva.cz vše vypadalo, že firma dlouhodobě funguje, tak jsem si objednal štípané dubové dřevo za 3.995,- Kč a ten den jsem částku poslal na účet: 670100-2213893307/6210 . Druhý den mi na email přišlo potvrzení, že platba přišla a termín doručení dřeva ve středu 16.11. 2016 mezi 14:00 a 18:00. Dřevo nedorazilo, tak jsem čekal do pondělí 21.11. 2016, že na firmu zavolám. Stránky jsou však zrušené a email také nefunguje.
Jiné identifikační údaje nemám, pouze emailovou komunikaci.
Vše se jeví jako podvod, nevím, jak mám dále postupovat.
Lukáš Koděra
Vrácení peněz.
Spotřebitel by mohl využít služby chargeback, kterou poskytuje většina evropských bankovních společností ve spolupráci s vydavateli platebních karet, avšak jen za předpokladu, že zaplatil při nákupu přes internet platební kartou a obchodník nedodal objednané zboží. Jedná se o služby, kdy bankovní společnost vrátí podvedenému spotřebiteli peněžní prostředky zpět na účet a následně si jejich vymáhání po obchodníkovi zajistí sama. Více o této službě lze nalézt na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3189/esc-kdy-je-lepsi-platit-kartou.
Získal-li prodejce majetkový prospěch tím, že uvedl spotřebitele úmyslně v omyl, mohly být naplněny skutkové znaky trestného činu podvodu. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že byl spáchán trestný čin, může podat trestní oznámení a informovat o tom Policii ČR, jejímž úkolem je podaná trestní oznámení vyhodnotit, shromáždit důkazy a stanovit další postup. Pro spáchání trestného činu podvodu je nutné způsobení škody nikoli nepatrné – tedy alespoň ve výši 5000 Kč. Nedosahuje-li spotřebiteli způsobená škoda této částky, doporučujeme sehnat kontakty na další poškozené a spojit se s nimi. Anebo alespoň upozornit Policii ČR či Státní zastupitelství, pokud ví spotřebitel o dalších poškozených.
Trestní oznámení může spotřebitel podat na všech služebnách Policie ČR nebo na státním zastupitelství, a to písemně nebo ústně do protokolu. V rámci trestního oznámení je vhodné požádat úřady o informaci, jak bylo s oznámením naloženo. V této fázi je také vhodné vznést požadavek na náhradu škody vůči pachateli.
Stížnost byla uzavřena, neboť se nám nepodařilo na základě spotřebitelem zaslaných identifikačních údajů podnikatelský subjekt dohledat.