Dobrý den,dne 15.3.2015 jsem v Okay v Třebíči zakoupila notebook Toshiba, který jsem 30.10.2016 reklamovala - na těle notebooku vnikla otevíráním a zavíráním prasklina a byla vůle v pantech,notebook nešel dovřít. Byl používán jen v kanceláři bez přenášení a při reklamaci ve velice dobrém stavu.
Dnes 24.11. jsem ji jej měla vyzvednout,k mému údivu jsem zjistila, že reklamace byla vyřešena VÝMĚNOU LCD DISPLEJE (který jsem vůbec nereklamovala a byl naprosto v pořádku!!!) a update BIOSu. Panty a prasklina neuznány- avšak prasklina ZALEPENA, aby se nerozevírala při otevírání notebooku, což poznal hned i Váš technik. Byla jsem doposud věrným zákazníkem Okay, utratili jsme zde desetitisíce, ale nikdy jsme nemuseli řešit žádný problém. Prosím však o posouzení této reklamace č. 1080/16100173, rozhodně nesouhlasím s postupem a také jsem notebook zatím nepřevzala.
Notebook Toshiba, reklamace číslo 1080/16100173
Vrácení peněz
Pokud prodejce zboží opravil, ačkoliv reklamaci zamítl, doporučujeme se vůči tomuto postupu ohradit a prodejci oznámit, že tato „vycházení vstříc zákazníkovi“ budou považována za uznané reklamace.
Tento postup prodejce jednak nerespektuje právo spotřebitele na uplatnění a vyřízení reklamace zákonným způsobem, čímž je zasahováno do jeho vlastnického práva, a jednak spotřebiteli znemožňuje prokázat, že odstraněný nedostatek byl skutečně vadou. Toto jednání podle nás naplňuje znaky správního deliktu a lze tedy podat podnět na Českou obchodní inspekci.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Dobrý den, paní Jirkasová,
reaguji tímto na Váš podnět týkající se reklamace notebooku Toshiba, jenž jste zakoupila v březnu na prodejně OKAY 1080 Třebíč.
Na základě Vašeho podnětu se situací zabýval reklamační specialista, který o celé věci opakovaně jednal jak se servisem, tak s výrobcem. Ráda bych na tomto místě shrnula dostupná fakta. Vada výrobku byla způsobena mechanickým poškozením notebooku (např. pádem či přivřením nějakého předmětu). Co se týče výměny LCD, ten byl měněn z toho důvodu, že byl z vadné série, tudíž existovala reálná možnost, že byste s ním měla v budoucnu komplikace, a proto byl v servisu preventivně vyměněn. Ve svém podnětu rovněž upozorňujete na prasklinu. Dle našich informací nebyla prasklina zalepena, k jejímu rozevírání pravděpodobně nedochází proto, že při výměně displeje se povedlo poškozený pant na nějakou dobu uchytit.
Jak jsem psala výše, náš reklamační specialista prověřoval veškeré okolnosti jak s autorizovaným servisem, tak s výrobcem a rovněž situaci předložil k rozhodnutí vedení společnosti.
Bohužel, na základě uvedených skutečností jsme nuceni nadále trvat na původním stanovisku. Jelikož vada výrobku má příčinnou souvislost s mechanickým poškozením, nelze řešit situaci záruční opravou.
Pevně věřím, že mé vysvětlení přijmete s pochopením a i přes nepříznivé okolnosti zůstanete nadále naší zákaznicí.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
děkuji za reakci.
Máte špatné informace, v pantech je vůle (nikoliv prasklina) a notebook nelze dovřít, na jedné straně zůstává při zavření mezera několik mm, po Vašem zásahu se to ještě zhoršilo (mimo jiné si toho všimla i prodavačka, která mi volala, když servisní technik měl dovolenou, že takto mi nemůžou notebook předat, že absolutně nesedí při zavírání).
Nevím, jak by vznikla vůle v pantech po pádu, mezera se zhoršovala při zavírání a otevírání, až jsem to nakonec šla reklamovat.
Prasklina byla u vstupu na nabíječku na těle notebooku.
Každopádně jste mi znemožnili zásahem do notebooku poslat předmět kvůli pantům na znalecký posudek, což je protiprávní jednání.
děkuji za Vaši reakci.
Bohužel jsme i nadále nuceni trvat na původním stanovisku, a to z toho důvodu, že jelikož nebyla vykonána oprava reklamované vady, nemohli jsme Vás tak omezit na Vašich zákonných nárocích, tedy rozporovat stav věci u soudního znalce.
Dle našich posledních informací jste si již notebook převzala a rovnou uplatnila novou reklamaci č. 1080/16120105 s popisem vady: "po převzetí výrobku zjištěno uvolněný kryt okolo LCD(vrchní část). zákanzík velice nespokojen. předchozí reklamace s vadným pantem, ale servis reklamaci zamítl a vyměnil LCD."
O vyřízení této reklamace Vás budeme informovat.
Věřím, že mé vysvětlení přijmete s porozuměním.
S pozdravem,
Okay.cz
Ano, po převzetí notebook, po zamítnutí reklamace a po výměně dispeje na kterou se mě ani nikdo nezeptal, jste mi notebook předali takto, viz foto. Kvalita servisu Toshiba opravdu stojí za to, dávám notebook na reklamaci s panty a vrátí se mi takto, už je to k pláči. Stejně jsem připravena ho následně dat soudnímu znalci, šla jsem ho vyzvednout s tím, ze jsem se smířila s Vaši odpovědi, ale toto už je i na mě moc. Každopádně děkuji za reakce, přeji krásné vánoční svátky. Budu doufat, ze se to brzy vyřeší.
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vývoj případu reagovat.
děkuji za reakci.
V tuto chvíli je aktivní reklamační řízení a čekáme tedy na stanovisko autorizovaného servisu. Jakmile bude reklamace vyřízena, obdržíte od nás zprávu a kolegové z pobočky Vás budou informovat podrobněji.
Přeji šťastný vstup do Nového roku a poklidné poslední dny toho stávajícího.
S pozdravem,
Okay.cz
Komentář: Případ byl vyřešen vstřícným krokem ze strany Okay, bude mi vrácena finanční hotovost, notebook se opakovaně vrátil z raklamace ve špatném stavu. Tímto děkuji za dobré jednání kolektivu Okay Třebíč.