objednala jsem od tohoto prodejce mobilní telefon z EU distribuce. Telefon přišel bez českého návodu a s nabíječkou, která není určena pro naši síť. Tudíž mám vlastně mobil bez nabíječky a prodejce mi nabídla dodání nějaké redukce.
Zajímalo by mě, zda při dodání mobilního telefonu z EU distribuce je prodejce povinen dodat český návod a nabíječku, která odpovídá naší el. síti.
Děkuji Chlápková
Apple Iphone 7
Chtěla bych klasickou nabíječku.
Prodávající má ze zákona o ochraně spotřebitele povinnost informovat spotřebitelku o vlastnostech prodávaných výrobků a o způsobu použití a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití. Pokud se nejedná o zřejmou nebo obecně známou skutečnost, je prodávající povinen poskytnout tyto informace spotřebitelce srozumitelně v písemném návodu. V případě porušení výše zmíněné zákonné povinnosti může být prodávajícímu udělena pokuta za správní delikt až do výše 1 000 000,- Kč. Dozor nad ochranou spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že prodávající porušil svou zákonnou povinnost, má možnost obrátit se s podnětem k tomuto úřadu. Více ohledně podání podnětu je možné vyhledat na následujícím webovém odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.
Pokud nebylo dodáno k příslušenství k věci, jenž bylo součástí předmětu kupní smlouvy, jedná se o vadu. V takovém případě je vhodné uplatnit u prodávajícího reklamaci. Spotřebitelka by mohla jako nápravu žádat dodání tohoto příslušenství (nabíječky). Nebylo by to možné, má spotřebitelka právo od smlouvy odstoupit. Spotřebitelka také může požadovat místo výše uvedeného přiměřenou slevu.
prosím o číslo objednávky nebo faktury, abych mohl zjistit více informací.
Děkuji.
S pozdravem a přáním pěkného dne
Jiří Jungmann
Vedoucí prodejny P7
jiri.jungmann@mironet.cz
Komentář: Mobilní telefon jsem vrátila.