pracuji ve velké firmě a jedním z bonusů co mám je možnost levného tarifu pro rodinu a blízké. Jelikož jsem zjistil, že moje přítelkyně platí pres 550Kč za tarif kde má 250mb dat a žadné znatelné výhody ve volaní, rozhodl jsem se že ji číslo nechám převést pod sebe, tudíž pod operatorá T-mobile kde bude mít za 250Kč 3Gb dat a jiné výhody. Podal jsem žádost které bylo vyhověno a 8.11. se převedlo číslo. Dne 4.12. přišlo přítelkyni vyúčtování
od Vodafonu za měsíc Listopad za plnou sazbu 550 Kč. Příjde mi naprosto urážlivé platit za celý měsíc tarifu když byl tarif zrušen. T-Mobile poslal vyúčtování ponížené o těch prvních 8dní v měsíci něž došlo k převodu a to my příjde jako férové jednání. V obchodních podmínkách Vodafonu jsem nenašel zmínku o tom že by se i za 1 den používání tarifu měla platit plná měsíční sazba.
Tarif Smart 250
Požadovali by jsme vyúčtování které odpovídá 8mi dnům používání tarifu místo plné měsíční sazby.
U smlouvy uzavřené na dobu neurčitou a bez závazku se výpověď podává operátorovi podle jeho obchodních podmínek, které musí být v souladu se zákonem. Podmínky pro výpověď se u jednotlivých společností liší. Délka výpovědní doby smluv na dobu neurčitou bývá i několik týdnů, během které spotřebitel čeká na ukončení smluvního vztahu.
Nesouhlasí-li spotřebitel s vyúčtováním služeb, měla by uplatnit reklamaci. Reklamaci na vyúčtování ceny je spotřebitel oprávněn uplatnit bez zbytečného odkladu, nejpozději do 2 měsíců ode dne dodání vyúčtování ceny za poskytnutou službu. Společnost je povinna vyřídit reklamaci bez zbytečného odkladu, nejpozději do 1 měsíce ode dne doručení reklamace. Doručení vyřízení reklamace musí být provedeno prokazatelným způsobem.
Podání reklamace nemá odkladný účinek vůči povinnosti uhradit vyúčtovanou cenu, spotřebitel by tedy měl i přes podanou reklamaci zaplatit spornou částku a až následně se domáhat jejího vrácení. Pokud ale spotřebitel požádá Český telekomunikační úřad o odklad této povinnosti, může úřad v odůvodněných případech rozhodnout, že podání reklamace má odkladný účinek.
V případě, že společnost reklamaci vyúčtování zamítne, může se spotřebitel do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace (vzorový formulář je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3295/namitka-k-ceskemu-telekomunikacnimu-uradu-proti-vyrizeni-reklamace-sluzby-elektronickych-komunikaci). Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci Českého telekomunikačního úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda společnost postupovala správně, či ne.
Hezký den, pane Kočárníku,
rád vše vysvětlím.
Ve Všeobecných podmínkách najdete informaci o účtování poplatku při zrušení/přenosu čísla v bodě 6.3:
"Rádi bychom vás upozornili na to, že pokud není v podmínkách jednotlivé služby stanoveno jinak, je vám měsíční poplatek za službu (zejména tarify či balíčky v rámci tarifů) zaúčtován vždy k prvnímu dni zúčtovacího období, a dále, že při deaktivaci služby v průběhu zúčtovacího období, tj. i při přenosu telefonního čísla k jinému poskytovateli, nebude výše měsíčního poplatku za službu krácena."
Služby jsme proto účtovali v pořádku v souladu s platnými podmínkami. Při přenosu čísla je na zákazníkovi, jaké datum přenosu si nastaví. My doporučujeme volit takové, aby bylo před koncem zúčtovacího období.
Pokud s vystaveným Vyúčtováním nesouhlasíte, máte samozřejmě právo na to, ho reklamovat. Můžete to udělat písemně na adrese: Vodafone Czech Republic a.s., Reklamační oddělení, náměstí Junkových 2, 155 00 Praha 5. Kolegové vše prověří a nejpozději do 30 dní reklamaci uzavřou.
Přeji pěkný den.
Ondřej Ullmann