Garuma s.r.o.

#13824Zrušení silvestrovského pobytu

17.12.2016, před 8 lety

Jiří Kaiser

Dne 2. prosince 2016 jsem prostřednictvím slevového portálu Nakupvakci fy Garuma zakoupil silvestrovský pobyt, nabízený hotelem Wellness Party Hotel.Po nahlášení kodu voucheru mi byl pobyt 6.12.2016 potvrzen rezervací.Následně kolem 14.12.2016 vešla ve známost insolvence fy Garuma a hotelem mi 16.12. bylo oznámeno zrušení pobytu z důvodu neuskutečnění platby ze strany fy Garuma. V obchodních podmínkách fy Garuma, které jsou dle mého názoru závazné pro všechny strany, je slevový portál definován jako zprostředkovatel a smluvními stranami po splnění podmínek, to je provedení platby ze strany spotřebitele a potvrzením plnění poskytovatelem, se stávají spotřebitel a poskytovatel (v tomto případě hotel). Toto je ze strany hotelu zrušením pobytu popřeno a jsem odkazován na řízení v této záležitosti s fy Garuma. Mým zájmem je uskutečnění pobytu dle sjednaných podmínek, vzhledem k limitovaným časovým možnostem budu vděčný i za doporučení v dalším postupu k získání zpět zaplacené částky (6590 Kč).

Zaplacený pobyt

Uskutečnění pobytu, resp. doporučení dalšího postupu

17.12.2016 08:43, před 8 lety

V případě nákupu prostřednictvím slevového portálu se jedná o smluvní vztah třístranný, tedy jednou stranou je spotřebitel, druhou prodávající nebo poskytovatel služeb a třetí portál sám. Pokud má spotřebitel již uzavřenou smlouvu přímo s poskytovatelem služby, tedy již uplatnil voucher a slevový portál zkrachuje, může požadovat splnění smlouvy přímo po dodavateli služby (hotelu). Poskytovatelé slev, kteří své služby nabízeli přes zkrachovalý slevový portál, nemají nárok přenést škodu a náklady na zákazníka. Spotřebitel sice uzavřel smlouvu přes třetí osobu, ale s konkrétním podnikatelem, který na webu inzeroval svou nabídku. Krachem zprostředkovatele tedy smlouvy mezi dalšími osobami nezanikají a mají být plněny, jak bylo domluveno.

Objednané a zaplacené služby by měly být spotřebiteli dodány hotelem, který může následně svoji pohledávku vůči slevovému portálu přihlásit do případného insolvenčního řízení.

Více informací nalezne spotřebitel o problematice slevových portálů v článku na webových stránkách https://www.dtest.cz/clanek-5106/pravo-nakupy-na-slevovych-portalech

Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má tedy možnost obrátit se na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).

26.4.2017 19:53, před 8 lety