Dne 1.11.2016 jsem podala reklamaci u O2 CZ a. s. (dále jen "operátor") za vyúčtované služby za dané období u tarifu Mobilní internet 1,5 GB, neboť se mi na vyúčtování objevila položka 2 x sms za 198,- Kč za hudba, video, hry..atd. Vzhledem k tomu, že sim kartu s uvedeným tarifem používám výhradně na tabletu a pouze kvůli připojení k internetu, tak nepřipadá v úvahu, že bych posílala přes tablet sms zprávy a nebo něco stahovala apod. Po zjištění, že se jedná o nějaký antivirový program, který nebyl nikdy stažen jsem celou záležitost reklamovala nejprve telefonicky, kde mi pracovnice operátora sdělila kontakt na společnost, která tyto služby provozuje a přes operátora dochází k vyúčtování, ale bohužel společnost na nic nereaguje. Přistoupila jsem k reklamaci přes elektronický formulář u operátora, bohužel do dnešního dne reklamace není vyřízena a operátor mlčí. Snažila jsem se dvakrát za sebou reklamační oddělení operátora kontaktovat a pokaždé mi pracovnice sdělila, že se mi někdo ozve a ať počkám dalších 30 dnů do vyřízení. Jenže to přeci není již možné, neboť reklamační lhůta již proběhla a tím tedy operátor vesele porušuje konkrétně § 64 odst. 10 zákona č. 127/2005 Sb. o elektronických komunikacích. Mezitím po uplynutí reklamační lhůty jsem opět poslala dopis operátorovi, aby reklamaci vyřídil k mému prospěchu do data a na to mi též už nikdo neodpověděl. Děkuji za pomoc Mgr. Eva Bluďovská
Vrácení reklamované částky, která byla účtována neoprávněně
Ne vše, co najde spotřebitel na vyúčtování, je tzv. službou elektronických komunikací. Tzv. prémiové SMS, kterými je možné zaplatit hromadnou dopravu nebo parkování, či vysoce zpoplatněné linky s předčíslími 900–909, jsou ve vyúčtování záludné. Operátor má sice za úkol hovor spojit nebo SMS doručit a pak vybrat cenu, která je daná charakterem a formátem linky. Problémy s obsahem či cenou ale musí spotřebitel řešit přímo s poskytovatelem služby.
řešení Vaší reklamace jsem zkontroloval, vyjádření bylo odesláno dne 24.11.2016 na adresu Lukavická 1294/5
301 00 Plzeň společně s podrobným výpisem hovorů, který jsme Vám k vyjádření poskytli zdarma.
Evidujeme urgenci z 16.12., kolegové se s Vámi buď spojí, nebo Vám rovnou dopis pošlou znovu.
Bylo prověřeno, že k zaslání Premium SMS došlo, vyúčtování ohledně platebních transakcí je korektní, z tohoto důvodu nebyla reklamace vůči naší společnosti považována za oprávněnou.
V případě, že chcete záležitost urychlit, zašlete nám, prosím, prostřednictvím o2guru.cz/guru svůj současný e-mail - rádi Vám vyrozumění pošleme elektronicky.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, reaguji na Vaše vyjádření, bohužel Vámi zmiňovaný dopis ze dne 24.11.2016 jsem neobdržela a předpokládám, že ani Vy nemáte doklad, který dokladuje, že jste jej na moji adresu zaslali. Z Vaší společnosti mne dorazil pouze dopis ze dne 13.12.2016 zn. 1-48180970356 s tím, že mi sdělujete, jak jste reklamaci vyřídili.
Co se týká zaslání Premium SMS k tomu opravdu došlo, ale ne korektním způsobem, z tohoto důvodu jsem požadovala nejprve vysvětlení od Vaší společnosti a reklamaci jsem podala vůči Vaší společnosti až poté co jsem bezvýsledně kontaktovala jistou společnost, která má na svědomí zmiňované sms. Tímto V8s žádám o zaslání aktuálního kontaktu na společnost, která rozesílá tyto sms zprávy.
Kontaktní e-mailová adresa je pořád stejná (tak jak je uvedeno na smlouvě k tarifu) a ani na tuto jsem neobdržela Vaši vyřízenou reklamaci pouze sdělení, že moje reklamace berete na vědomí.
Nadále si stojím zatím, že z Vaší strany došlo k pochybení z nedodržení zákonné lhůty k vyřízení reklamace. Děkuji, s pozdravem Mgr. Bluďovská
zjišťoval jsem informace ohledně dopisu přímo o specialistů logistiky. Zásilka byla odeslána předána k odeslání dne 24.11.2016, odeslána byla 28.11.2016 pod číslem RR1804023056U (http://bit.ly/2hqTfaj). Dne 19.12.2016 vrácena zpět na O2 z důvodu, že nebyla vyzvednuta. Standardně se vyjádření o reklamaci zasílá poštou, do e-mailu jsem vám ho chtěl pouze přeposlat.
Provozovatel prémiových SMS, které byly odeslány, je firma ComGate Payments, a.s., můžete ji kontaktovat buď
elektronicky pomocí infolinka@comgate.cz, případně telefonicky - 495855445, 234718555.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, děkuji za odpověď, v tomto případě došlo k pochybení České pošty a. s., neboť zásilku vhodila do poštovní schránky, kam nepatřila na základě mojí žádosti.
Jinak děkuji za kontaktní informace, ale tyto již znám a společnost ComGate nic neřešila a správu prémiových sms přehazuje na jinou společnost a ta jistá společnost již jak je v naší zemi zvykem nereaguje na žádné kontaktování, takže v podstatě dále neřešitelné. Operátor tedy vesele účtuje poplatky, za něco co se neodehrálo, takže nevím, zda zákon stojí na správné straně. S pozdravem Mgr. Bluďovská
Pokud poskytovatel služby nereaguje na výzvy spotřebitelky, může se spotřebitelka pro řešení sporu obrátit na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci. Neposkytne-li poskytovatel služby České obchodní inspekci součinnost, dopouští se správního deliktu, za který může být pokutován. Více informací je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vývoj případu reagovat.
z naší strany již k dané věci nemáme co doplnit. Věříme, že se celá záležitost vyřeší k spokojenosti spotřebitelky.
Guru pro Social Media, O2
Jelikož stížnost směřuje proti subjektu, který není odpovědný za bezdůvodné obohacení, bude tento případ uzavřen. Spotřebitelka má možnost obrátit se na mimosoudní řešení sporů při České obchodní inspekci.