U firmy Antalon zakoupena paměťová karta Lexar Professional CF 128GB 1066 za cca 5600kč, neuznaná reklamace po 13 měsících a domluveno vrácení zboží na Prahu 9. Po více jak měsíci žádná informace, kde je moje karta. Komunikace 0, Jen jsem se dozvěděl, že zboží nepochází z České distribuce - varování před nákupem u této společnosti.
Lexar Professional Compact Flash CF 128GB 1066x
Navrácení reklamovaného zboží.
Prodávající je povinen po vyřízení reklamace spotřebiteli věc vydat. Pokud tak neučiní, může se spotřebitel domáhat vydání věci soudní cestou a zároveň může po prodávajícím žádat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s tím, že nebylo možné věc po dobu, kdy byla neoprávněně zadržovaná prodávajícím, využívat.
Případ, kdy dovezené zboží nepochází od oficiálního distributora pro Českou republiku a českému spotřebiteli je prodán výrobek určený původně pro jiný než český trh není v rozporu s právními předpisy.
Obecně platí, že jakmile zboží splní nutné náležitosti pro uvedení na trh v jednom státě Evropského hospodářského prostoru (tedy země Evropské unie spolu s Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem), nic nebrání ani jeho prodeji v České republice. Pokud by však součástí kupní smlouvy bylo ujištění, že se jedná o zboží z české distribuce a následně by se ukázalo, že tomu tak není, mohl by spotřebitel v souladu s ustanovením § 2161 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., namítat prodejci tzv. nesoulad jakosti při převzetí a odstoupit i od kupní smlouvy.
I zboží z šedého dovozu je možné reklamovat, jsou na něj poskytovány stejné záruční lhůty, jako na zboží pocházející z české distribuce. Zboží je však nutno reklamovat u prodejce, síť autorizovaných servisů není povinna takové zboží přijímat. Toto je jedno z úskalí šedého dovozu.