již od května mne neustále obtěžuje O2 se kterými mám sjednaný internet za neuhrazené faktury. Na měsíční poplatek 403,- Kč mám sjednaný trvalý příkaz (mohu doložit doklady o zaplacení).
V květnu mi bez jakéhokoliv mého souhlasu či podpisu změnili tarif a když jsem je žádala telefonicky o nápravu, poslali mi smlouvy v souboru, které nešly otevřít, což jsem jim telefonicky sdělila.
Od té doby mi posílají stále nějaké nesmyslné faktury. Komunikace s nimi již mi zabrala spoustu času (mohu dohledat veškeré e-maily a přeposlat, záznamy hovorů má O2). Nejradši bych jim to zaplatila, ať už mám od nich klid, protože nejen že mne to stojí čas, ale vždy mě to dokáže rozčílit.
Máte prosím nějakou radu, jak se mohu bránit?
Děkuji.
O2 fiber
Smlouvu mám ukončenou ke dni 31.1. 2017, ráda bych kdyby to skončilo zaplacením lednové faktury dle sjednané smlouvy.
Podle § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích je podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťující připojení k veřejné komunikační síti povinen nejméně 1 měsíc před nabytím účinnosti změny smlouvy uveřejnit informaci o této změně v každé své provozovně a způsobem umožňujícím dálkový přístup. Zároveň je podnikatel povinen informovat účastníka o uveřejnění.
Pokud se jedná o podstatnou změnu smlouvy vedoucí ke zhoršení postavení účastníka (např. zvýšení ceny), je podnikatel povinen prokazatelně informovat účastníka, jehož smlouva obsahuje ustanovení o úhradě v případě ukončení smlouvy před uplynutím doby trvání, na kterou je smlouva uzavřena, rovněž o jeho právu ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny, a to bez této úhrady, jestliže nové podmínky nebude účastník akceptovat. Informaci je podnikatel povinen poskytnout účastníkovi způsobem, který si účastník zvolil pro zasílání vyúčtování.
Zákon tedy umožňuje jednostrannou změnu závazku ze strany operátora a narušuje tak jednu ze základních zásad občanského práva o dodržování smluv. Na druhou stranu umožňuje zákazníkovi ukončit smlouvu ke dni nabytí účinnosti změny podmínek bez jakékoli sankce. Pokud operátor smlouvu mění v neprospěch spotřebitele, má zákazník na rozmyšlení jen dobu od oznámení změny do její účinnosti.
Pokud spotřebitelka s postupem společnosti nesouhlasí (nebyla dostatečně informována o změně), měla by službu nejprve reklamovat u operátora. Podání reklamace nemá odkladný účinek vůči povinnosti uhradit vyúčtovanou cenu, spotřebitelka by tedy měla i přes podanou reklamaci zaplatit spornou částku a až následně se domáhat vrácení uhrazené částky. Pokud ale spotřebitelka požádá Český telekomunikační úřad o odklad této povinnosti, může úřad v odůvodněných případech rozhodnout, že podání reklamace má odkladný účinek. Zamítne-li operátor reklamaci, může spotřebitelka podat námitku Českému telekomunikačnímu úřadu. Podat námitku je možné do jednoho měsíce ode dne doručení vyřízení reklamace nebo marného uplynutí lhůty pro její vyřízení.
bohužel, dle informací odeslaných spotřebitelkou nejsme schopni konkrétní službu dohledat. Prosím o doplnění čísla smlouvy / CASE ID, poté můžeme celou záležitost kompletně projít.
Děkuji
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, děkuji za reakci. Přiznám se, že přesně nevím co z toho pro mne vyplývá. Mé referenční číslo 8000201027.
Stížnost přeřazujeme na společnost, která má možnost na vyjádření spotřebitele reagovat.
díky za doplnění. Podle Vámi zaslaného referenčního čísla se mi podařilo dohledat detaily včetně Vámi již podané reklamace, která byla zamítnuta z důvodů popsaných níže.
Dne 9.5.2016 jste byla telefonicky kontaktována operátorem s tím, že dochází k rušení původního nastavení na službě. V tomto hovoru jste se se specialistou domluvili na zaslání formuláře ve formátu .pdf pro navedení služby O2 Internet Fiber M za zvýhodněnou cenu 399,- Kč s DPH se závazkem na 12 měsíců. Vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni neevidujeme Vámi podepsanou specifikaci, nedošlo k nastavení zvýhodněné služby - aktuálně platíte za službu 150,- Kč navíc z důvodu využití bezzávazkové varianty připojení k internetu. V případě, že máte zájem o nastavení závazku a s tím související zlevnění služby, napište nám, prosím, prostřednictvím o2guru.cz/guru, změnu pro Vás zajistíme.
Pokud stále trváte na výpovědi služby, nebude vystavena smluvní pokuta. Výpověď můžete podat na zákaznické lince 800 02 02 02 ve všední dny od 8 do 20 hodin. Výpovědní lhůta je 42 dní od podání výpovědi.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, jen se ujistím, než někam budu volat, co myslíte tou výpovědí? Službu mám ukončenou ke 31.1. 2017. Myslíte nějakou výpověď zpětně? Dále se chci zeptat jakou smluvní pokutu myslíte? To jsou ty faktury, které po ne chcete navíc? Děkuji.
dohledal jsem e-maily, které jste si s kolegy psala. Služba bude dle vašeho požadavku zrušena k 31.1.2017. V tomto případě již není třeba výpověď podávat. Vystavená vyúčtování jsou samozřejmě platná.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý večer, jaktože jsou vyúčtování platná? To je to co tu řeším. Proč bych měla platit za službu kterou jsem si neobjednala.
Stížnost znovu přeřazujeme na společnost, která má možnost na vyjádření spotřebitelky reagovat.
jak již bylo spotřebitelce vysvětleno ve vyjádření kolegů z oddělení reklamací, při migraci tarifu byla nastavena bezzávazková varianta - z důvodu nedodané podepsané smlouvy. Z tohoto důvodu byla účtovaná částka vyšší o 150,- Kč. Vystavená vyúčtování je třeba uhradit, dne 31.1.2017 dojde na žádost spotřebitelky ke zrušení služby.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, s O2 jsem již několik měsíců komunikovala a k ničemu jsme nedospěli, proto jsem požádala o radu zde. O žádné bezzávazkové variantě mne nikdo neinformal, ani jsem žádnou smlouvu na toto nepodepsala jak zmiňuje pan Mišurec. Telefonicky jsem vyjádřila nesouhlas s touto cenou. Jak je tedy možné, že mi O2 stále vystavuje faktury na vyšší částku než jsem podepsala ve smlouvě? Jak se mohu bránit před tímto nečestným jednáním?
Děkuji
Podle zákona o elektronických komunikacích je podnikatel poskytující veřejně dostupnou službu elektronických komunikací nebo zajišťující veřejnou komunikační síť povinen informovat spotřebitelku způsobem, který si zvolila pro zasílání vyúčtování, a to nejdříve 3 měsíce a nejpozději 1 měsíc před uplynutím účinnosti smlouvy obsahující ujednání o automatickém prodloužení smlouvy, o možnosti a způsobu, jak ukončit smlouvu. Pokud tak neučiní, jde to k jeho tíži.
Jak již bylo uvedeno výše, pokud spotřebitelka s vyřízením reklamace nesouhlasí, má možnost se obrátit na Český telekomunikační úřad s námitkou proti vyřízení reklamace. Podáním námitky se však neoddaluje splatnost poplatku. Český telekomunikační úřad však v odůvodněných případech může na žádost spotřebitelky rozhodnout, že povinnost zaplatit poplatek odkládá až do rozhodnutí o námitce. Řízení je zpoplatněno (100,- Kč) a pracovníci úřadu na základě dodaných podkladů rozhodnou, zda podnikatel postupoval správně, či ne.
znovu jsem si prošel veškeré sounáležitosti včetně poslechu hovorů. O migraci byla spotřebitelka informována společně se zvýhodněným nákupem nového modemu. Bylo třeba nám dodat podepsanou smlouvu, která dodána nebyla, z toho důvodu se spotřebitelce účtovala služba vyšší částkou.
Poté spotřebitelka volala na zákaznickou linku s tím, že se s kolegou domluvila na aktivaci nejnižšího tarifu (Internet Fiber M) za 399,- Kč vč. DPH, kolega obratem po hovoru poslal spotřebitelce e-mail se smlouvami, které bylo třeba dle jeho upozornění zaslat oskenované podepsané zpět. Jelikož smlouvy zaslány nebyly, účtována byla původní varianta (Internet Fiber L bez závazku).
Jelikož spotřebitelka není není s řešením spokojená, předávám opět podněty na reklamační oddělení s tím, že kolegové budou s výsledkem spotřebitelku kontaktovat do 30 dnů.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, nikdo mne bohužel neinformoval. Pokud ano, je možné nahrávku hovoru zaslat na můj e-mail? Smlouvy, které mi kolega poslal byly ve vadném .pdf souboru, nešly otevřít ani po doporučené aktualizaci Adobe Acrobat Reader, ani při pokusu otevřít na jiném pc. Když jsem žádala o smlouvu poštou či v nějakém formátu ve kterém to otevřu, odmítl mne.
bohužel, nahrávky hovorů slouží pouze pro interní účely - jako je právě řešení reklamací a stížností. Smlouvy, které vám byly dodány, byly ve standardním .pdf souboru.
Vaše stížnost je již opět řešení, s detailním výsledkem vás budou kontaktovat přímo specialisté z reklamačního oddělení.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, aktuálně mi volali z O2, aby mi paní zopakovala, vše co jsme již řešili s nulovým výsledkem.
jak již jste byla kontaktována kolegy z oddělení reklamací, na rozhodnutí trváme z důvodů popsaných výše a ve vyjádření kolegů.
Pokud stále s řešením nesouhlasíte, můžete vznést námitku u příslušného správního úřadu.
Guru pro Social Media, O2
Dobrý den, předáno českému telekomunikačnímu úřadu.