ASKO - NÁBYTEK,spol.s r.o.

#14440Nedodání zboží v termínu

19.01.2017, před 8 lety

Marek Březina

Dne 3.12.2016 jsem zakoupil pohovku v ASKO Zlín,
bylo mi řečeno že příjde 23.12.2016 den před vánoci (vánoční dárek)
Proto jsem zaplatil předem aby to opravdu tak bylo.
Nicméně se tak nestalo a doposud nemáme Pohovku doma.
Již jsem 3x upopzorňoval že je to nevhodné a trapné mi pořád říkat že je již na cestě!!!

Prosím tedy společnost ASKO o slevu nebo dopravu zdarma až domů.

19.1.2017 13:20, před 8 lety

Kupní smlouva byla uzavřena a prodávající má povinnost dodat veškeré zboží, k jehož dodání se v kupní smlouvě zavázal. Pokud tak neučiní ve sjednaném termínu, ocitá se v prodlení s plněním závazku. Prodlení obecně nemá žádný vliv na trvání dluhu, to znamená, že i po vzniku prodlení dluh trvá a dlužník je povinen plnit. S prodlením však přichází specifické postihující následky jako povinnost zaplatit smluvní pokutu, pokud byla ve smlouvě sjednána, povinnost k náhradě škody, která prodlením může věřiteli vzniknout, rovněž i právo věřitele odstoupit od smlouvy ohledně nedodaného zboží.

Jestliže kupující nevyužil možnost odstoupit od smlouvy, kterou mu přiznává § 1978 občanského zákoníku, lze po prodávajícím požadovat náhradu škody, která mu vznikla v souvislosti s nesplněním smluvních povinností v řádném termínu.

Povinnosti k náhradě se škůdce zprostí, prokáže-li, že mu ve splnění povinnosti ze smlouvy dočasně nebo trvale zabránila mimořádná nepředvídatelná a nepřekonatelná překážka vzniklá nezávisle na jeho vůli. Překážka vzniklá ze škůdcových osobních poměrů nebo vzniklá až v době, kdy byl škůdce s plněním smluvené povinnosti v prodlení, ani překážka, kterou byl škůdce podle smlouvy povinen překonat, ho však povinnosti k náhradě nezprostí.

Bude tedy záležet především na možnosti prokázat, zda spotřebiteli reálně škoda vznikla.

11.5.2017 19:11, před 8 lety