dne 16.2.2016 jsem uzavřela se společností BE smlouvu na dodávku elektřiny a dostala dárek zdarma - 5 led žárovek. V letošním roce (17.1. 2017) se mi podařilo smlouvu řádně ukončit, ale přišla mi faktura na zaplacení 2000 Kč za žárovky. Vyúčtování odkazuje na smlouvu o dodávkách elektřiny, kde ovšem o žárovkách není zmínka. Nevím, jak dále postupovat, mám částku uhradit?
děkuji
Dítětová
Neplatit žádnou částku - řádně jsem platila odběr, ukončila smlouvu a na placení žárovek po ukončení jsem nebyla upozorněna.
Bylo-li zboží prezentováno jako dárek, nemá společnost právo při zrušení smlouvy o dodávkách energií žádat jakýkoliv poplatek (byla uzavřena darovací smlouva, ve které se společnost bezplatně zavázala převést spotřebitelce vlastnické právo k věci).
Pokud nebyl ve smlouvě sjednán poplatek za ukončení smlouvy o dodávkách energií, není spotřebitelka povinna nic hradit. A to ani v případě, pokud by byl poplatek sjednán v obchodních podmínkách společnosti, neboť by se jednalo o ustanovení obchodních podmínek, které druhá strana nemohla rozumně očekávat. Aby bylo takové ustanovení obchodních podmínek platné, musela by jej spotřebitelka přijmout výslovně.
Pokud byl při sjednávání smlouvy použit nepravdivý údaj, mohlo by se jednat o nekalou obchodní praktiku, která je zákonem o ochraně spotřebitele praktikou zakázanou. Dozor nad dodržováním této povinnosti v úseku podnikání v energetických odvětvích provádí Energetický regulační úřad.
Dobrý den, paní Dítětová,
v případě, že si zákazník podpis Kupní Smlouvy rozmyslí, je možné od této Smlouvy odstoupit do 30 dní a balení LED žárovek odeslat dodavateli zpět, na jeho adresu, která je uvedena v Kupní Smlouvě. Lhůta 30 dní na odstoupení od uvedené Kupní Smlouvy je nad rámec zákona, který v tomto případě umožňuje odstoupit od Smlouvy pouze do 14 dní.
Podle kontroly informačního systému byla Kupní Smlouva uzavřena dne 16.2.2016, zároveň neeviduji odstoupení a případně ani vrácené balení LED žárovek.
Vzhledem k tomu, že nebyla splněna podmínka v souladu s Kupní Smlouvou, byl dodavatel nucen naúčtovat plnou výši balení LED žárovek, tj. cenu 2000 Kč vč. DPH. Částka 2000 Kč nebyla v současné chvíli z Vaší strany uhrazena a dodavatel zahájit proces upomínání.
Děkuji za pochopení.
S pozdravem a přáním příjemného dne
Monika Schneiderová
BEE
Naše právní stanovisko zůstává neměnné, poplatek považujeme za neoprávněný. Žádáme spotřebitelku o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.