BRASTY GROUP s.r.o.

#14878Reklamace hodinek

20.02.2017, před 8 lety

Petr Michalko

Dne 20.6 sem koupil hodinky cca po 14 dnech se rozpadl pasek na hodinkach je jeste folie a vse reklamovl sem je az byl cas 1.12 me prisli hodinky zpet opravene po cca 10 dnech se ta sama vada stala znovu tak jsem je poslal na reklamaci a firma ji zamitla ani me nechtela vratit penize i kdyz jsem nabizel ze si koupim drazsi ale aby fungovali 25.1 vraceno zpet reklamace zamitnuta jak postupovat

Diesel dz7259

Vraceni penez nechci se bat ze hodinky za 5 tis nekde spadnou

20.2.2017 07:48, před 8 lety

Prodejce má právo zamítnout reklamaci, a to z důvodů, jež jsou uvedeny v ustanovení § 2167 a § 2170 občanského zákoníku. Jedním z těchto důvodů může být i to, že si kupující reklamovanou vadu na věci sám způsobil, tj. mechanické poškození. Pokud to ovšem prodejce tvrdí, měl by se s tím v odůvodnění zamítnutí reklamace vypořádat. Pokud prodávající zamítl reklamaci s odůvodněním, že vada byla způsobena intenzivním užíváním, je reklamaci možné rozporovat s odůvodněním, že se nejedná o spravedlivě očekávané opotřebení např. ve vztahu k ceně, materiálu věci, délce užívání. Na obvyklé opotřebení věci se záruka nevztahuje podle § 2167 občanského zákoníku.

Nesouhlasí-li spotřebitel s vyřízením reklamace a od převzetí zboží uplynulo více než 6 měsíců, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znaleckého posudku). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

Pokud by ani znalecký posudek ve prospěch spotřebitele prodávajícího nepřesvědčil, bude se muset spotřebitel svého práva domáhat soudní cestou. Od 1. února 2016 začalo fungovat mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při České obchodní inspekci. Spotřebitel má také možnost se obrátit na tento úřad (návrh na zahájení mimosoudního řešení sporů je možné podat přes následující webový formulář https://adr.coi.cz/cs).

17.3.2017 08:07, před 8 lety

děkujeme za prostor k vyjádření se.
Při posuzování reklamací vždy přistupujeme individuálně a na základě našich obchodních
a reklamačních podmínek. Jinak tomu nebylo v případě reklamace pane Michalka (zakoupeno pí Koňovsijovou).
První reklamaci jsme skutečně přijali dne 22.11.2016, avšak ne v popisovaném stavu zákazníkem („...po 14 dnech se rozpadl pasek na hodinkach je jeste folie a vse reklamovl sem...“). Na příjmu reklamací vždy podrobně evidujeme stav hodinek, který je pro nás při vydání reklamačního rozhodnutí mnohokrát směrodatný - „pásek je odřený, pouzdro obouchané; chybí oba dva šroubky; bez folií“. Stav hodinek rozhodně neodpovídal tomu, že se závada projevila již po cca 14 dnech od zakoupení, jak zákazník uvádí a hodinky tím pádem nebyly dalších přibližně pět měsíců používány (v tomto případě by samozřejmě byla reklamace uznána a oprava by byla vykonána bez zbytečného odkladu).
Reklamaci jsme zamítli s odvoláním na https://www.brawat.cz/reklamace a zákazníkovi nabídli opravu v hodnotě 230 Kč (dodání a upevnění 2 šroubů, zajištěných lepením). Zákazník však neměl zájem, ale v rámci dobrých vztahů se zákazníkem jsme nabídli opravdu zdarma, přičemž byl zákazník upozorněn, že na další reklamace tohoto typu nebude brán zřetel. Protože zákazník souhlasil, zaslali jsme mu opravené hodinky 2.12.2016 zpět.
V půli ledna letošního roku se k nám hodinky vrátily zpět k reklamaci s důvodem chybějícího šroubu, přičemž jsme zákazníka informovali o neuznání reklamace s odvoláním na reklamační protokol reklamace první, a stejně tak mu byla nabídnuta nereklamační oprava s odvoláním na reklamační podmínky – protože zákazník nesouhlasil, byly mu hodinky zaslány zpět v původním stavu.
Vždy se pro naše zákazníky snažíme udělat maximum, avšak ne vždy je to skutečně možné… Neklademe si za cíl poškozovat naše zákazníky, o čemž svědčí tisíce těch spokojených, kteří u nás byli již nuceni zakoupenou věc reklamovat, avšak vždy nastane případ, kdy reklamaci, bohužel, není možné uznat, jako tomu bylo v případě pana Michalka. Děkujeme za pochopení.

S přátelským pozdravem

Lenka Hořejšová