Koupila jsem na allhere.cz dron Syma X5C a místo něj mi zaslali čínskou napodobeninu, kterou jsem po domluvě poslala zpět. Byla mi slíbena výměna za originál, který jsem si objednala, ale už nekomunikují. Poslala jsem další mail s prosbou o vrácení částky, ale opět se mi nikdo neozval a nemám drona ani peníze.
Děkuji za pomoc
Radka Palacká
dron Syma X5C
VRÁCENÍ PENĚZ
Pokud zboží nemá smluvené vlastnosti, je spotřebitel oprávněn takové zboží reklamovat a požadovat originální zboží, jehož vlastnosti byly smluveny.
Spotřebitel však může rovnou odstoupit od kupní smlouvy pro případ, že prodávající porušil smlouvu podstatným způsobem. Podstatné je dle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala. V ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není. Podstatným porušením by bylo, pokud by byl například dodán padělek zboží.
Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se podnikatel se spotřebitelem nedohodne na lhůtě delší. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy. Dojde-li k podstatnému porušení smlouvy, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit a žádat vrácení peněžních prostředků. Nevyřízení reklamace v zákonem stanovené lhůtě je rovněž správním deliktem, který je oprávněna sankcionovat Česká obchodní inspekce. Spotřebitelka může zvážit podání podnětu.
Spotřebitelce doporučujeme, aby si uchovala všechny dokumenty prokazující, že reklamace byla uplatněna.
Nebude-li prodávající reagovat má spotřebitel rovněž možnost využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Podnikatel je povinen poskytnout České obchodní inspekci součinnost potřebnou k efektivnímu průběhu mimosoudního řešení spotřebitelského sporu. Pokud tak neučiní, má Česká obchodní inspekce pravomoc udělit podnikateli pokutu až do výše 1 000 000,- Kč. Více informací o mimosoudním řešení sporů je možné vyhledat na webové adrese: www.adr.coi.cz.