U prodejce jsem dne 11.1.2017 objednala zboží v hodnotě 962 Kč a cenou za dodání 99 Kč. Zboží jsem kompletně vrátila v zákonné lhůtě, prodejce jej převzal od České pošty dne 19.1.2017. Po několika urgencích mi byla vrácena částka 962 Kč dne 14.2.2017. Náklady na dodání prodejce zpět nevrátil a na výzvu telefonickou ani emailovou nereaguje. Zároveň žádám o úhradu nákladů na vrácení ve výši 77 Kč.
Zaplacení částky 176 Kč na bankovní účet, který jsem prodejci babiez.cz uvedla.
Bylo-li z jednání spotřebitelky zřejmé, že od smlouvy odstupuje ve lhůtě 14 dní bez uvedení důvodu, tak dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku je podnikatel povinen vrátit všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od spotřebitelky přijal. Dle § 1832 odst. 2 občanského zákoníku se náklady na dodání rovnají nejlevnějšímu nabízenému způsobu dodání zboží, které podnikatel nabízí (pokud si tedy spotřebitelka vybere dražší způsob dodání - např. expresní, je podnikatel povinen vrátit spotřebitelce pouze tu část peněžních prostředků, která se rovná nejlevnějšímu způsobu dodání zboží; z logiky věci sem nepatří osobní odběr zboží).
Podnikatel by nemusel náklady na dodání hradit pouze v případě, pokud by si spotřebitelka zajistila dopravu sama (nevyužila by zprostředkování dopravy prostřednictvím podnikatele).
Mimo to má podnikatel také povinnost spotřebitelku informovat o tom, že v případě odstoupení od smlouvy ponese spotřebitelka náklady spojené s navrácením zboží (náklady, které měla spotřebitelka se zasláním zboží zpět k prodávajícímu). Neučiní-li tak podnikatel, je povinen dle § 1832 odst. 3 občanského zákoníku tyto náklady spotřebitelce nahradit.