Údaje o výši možné úspory při změně produktové řady prezentované v on-line kalkulačce na http://www.cez.cz/cs/elektrina.html jsou lživé.
Obrátil jsem se na kontakt cez@cez.cz, ale za 4 dny nedošla relevantní odpověď.
ČEZ FIX 2013
1. Prezentovaný údaj o výši možné úspory by měl být v on-line kalkulačce vypočten správně.
2. Spotřebitel by měl být současně informován o struktuře ceny elektrické energie, aby viděl reálnou úsporu.
Obchodní praktika je nekalá, je-li jednání podnikatele vůči spotřebiteli v rozporu s požadavky odborné péče a je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil.
Nekalé jsou zejména klamavé obchodní praktiky. Obchodní praktika je klamavá, je-li při ní užit nepravdivý údaj dle §5 odst. 1 pismn. a) zákona o ochraně spotřebitele.
Užívání nekalých obchodních praktik je zakázáno, pokud je tento zákaz porušen jedná se o správní delikt, za který může být prodejce sankcionován Českou obchodní inspekcí.
Společnost ČEZ Zákaznické služby, s.r.o. byla o podaných stížnostech informována. Bohužel doposud neprojevila zájem se k této stížnosti vyjádřit, proto jsme se rozhodli případ uzavřít z důvodu nereakce podnikatele.