Dne 31.8.2013 jsme se s partnerkou a dcerou nechali fotografovat p. Pekárkem. Cena byla 700 Kč (kupon firmy Slevadne.cz) a na místě jsme připlatili 1.000 Kč za zhotovení větších fotografií a jejích většího počtu. Doklad máme. Fotograf udělal cca 250 snímků, z nichž jsme vybrali 20 k vytištění. Fotografie, které nám přišly nebyly barevně věrné - barvy byly příliš bledé, málo rozjasněné, nevýrazné a máme na nich velmi nepřirozenou barvu (jakoby po žloutence), některé byly neostré. Fotograf reklamaci uznal a nabídl nám jinou kolorizaci, s čímž jsme souhlasili. Nové fotografie, které poslal jsou snad ještě horší než ty předešlé - máme na nich všichni modré rty a zuby a vypadáme jako opálení ze solária, detail dcery na houpačce je navíc neostrý. Podle doporučení poradny Dtestu jsme fotografovi dne 13.11. zaslali odstoupení od smlouvy a požadovali vrácení 1.000 Kč, které jsme fotografovi zaplatili na místě. Fotograf rreagoval tím, že nám nabídl nové focení, na což jsme vzhledem k vysokému stupni těhotenství partnerky (termín porodu 2/2 prosince 2013) nepřistoupili.
Chtěli bychom od p. Pekárka vrátit těch 1.000 Kč, které jsme mu navíc zaplatili na místě.
Pokud má zhotovená věc vady již při převzetí je povinen je zhotovitel bezplatně odstranit. V případě, že k odstranení vad nedošlo ani novým zhotovením věci, jedná se o vadu neodstranitelnou a tudíž má spotřebitel nárok na odstoupení od smlouvy dle §648 odst. 2 občanského zákoníku.
Odsoupením od smlouvy se smlouva od počátku ruší dle §48 občanského zákoníku a strany jsou si povinny vydat veškeré obdržené plnění v souladu s ustanoveními o bezdůvodném obohacení.
Subjekt Pekárek Tomáš se rozhodl nevyužít službu VašeStížnosti.cz pro řešení sporů se svými zákazníky. Vzhledem k tomu, že je námi nabízené mimosoudní řešení sporů založeno na principu dobrovolnosti, bude stížnost pro nereakci subjektu uzavřena.
Spotřebitelé mají nadále možnost pokračovat v řešení sporu v občanskoprávním řízení. Před samotným podáním žaloby doporučujeme zaslat subjektu předžalobní výzvu dle § 142a občanského soudního řádu.